Stovky migrantov vyrazili pešo z Budapešti do Rakúska

Stovky migrantov sa vydali pešo z budapeštianskej Východnej železničnej stanice s vyhlásením, že smerujú do Rakúska.

04.09.2015 10:58 , aktualizované: 15:31
Budapešť, utečenci Foto: ,
Stovky utečencov prechádzajú ponad Dunaj. Z budapeštianskej Východnej stanice (Keleti) sa vybrali do Rakúska pešo.
debata (64)

Migranti vyrazili pešo z hlavnej železničnej stanice v Budapešti po tom, ako sa nemohli dostať na vlaky k rakúskej hranici. Maďarsko vo štvrtok zrušilo všetky vlaky do západnej Európy. Podľa APA kričali pochodujúci „Austria, Austria“, čo je anglický názov Rakúska.

Muž nesie na pleciach malého chlapca na ceste z... Foto: SITA/AP, Bela Szandelszky
Budapešť, utečenci Muž nesie na pleciach malého chlapca na ceste z Budapešti cez Dunaj ďalej na západ.
Foto: SITA/AP, Zsolt Szigetvary
Budapešť, utečenci
Migranti vyrazili pešo z hlavnej železničnej... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Budapešť, utečenci Migranti vyrazili pešo z hlavnej železničnej stanice v Budapešti po tom, ako sa nemohli dostať na vlaky k rakúskej hranici.

Polícia medzitým oznámila, že približne 300 utečencov utieklo zo záchytného tábora v obci Röszke pri srbskej hranici. Časť z nich utekala k diaľnici do Budapešti a časť podľa maďarských médií k obci Röszke pri Segedíne.

Polícia uviedla, že migrantov prenasleduje a zastavila premávku na diaľnici. Maďarská televízia priniesla zábery poriadkovej polície obklopujúcej tábor. V tom podľa polícia ostáva 2300 migrantov, ktorí sa vyhrážajú, že tiež utečú, ak ich požiadavky nesplnia do dvoch hodín. Nie je známe, čo presne žiadajú, podľa správ sa však sťažujú, že v tábore musia čakať pridlho.

Maďarský parlament medzitým schválil nové zákony na zamedzenie prílevu migrantov.

Utečenci strávili noc vo vlaku pri Budapešti, odmietajú ísť do tábora

Približne 500 migrantov strávilo noc v odstavenom vlaku na stanici v Bicske pri Budapešti, kde ich polícia vo štvrtok prinútila vystúpiť zo súpravy pôvodne mieriacej do Šopronu na maďarsko-rakúskych hraniciach.

Utečenci sa podľa agentúry MTI naďalej odmietajú presunúť do záchytného tábora a dožadujú sa umožnenie cesty do Rakúska a Nemecka.

Vysídlenci vo štvrtok dopoludnia nastúpili na Východnej stanici (Keleti) v Budapešti do vlaku v mylnej nádeji, že ich odvezie k rakúskym hraniciam. Polícia v Bicske súpravu zastavila a nechala všetkých vystúpiť. Kým migrantov vyzvala, aby nastúpili do pristavených autobusov, ostatní pasažieri mohli iným vlakom pokračovať v ceste.

Utečenci, až na 16 výnimiek, odísť autobusom do prijímacieho strediska odmietli, pretlačili rad policajtov a vrátili sa do odstaveného vlaku. Došlo pritom k drobným potýčkam.

Agentúra MTI vo štvrtok večer informovala, že podobná situácia zavládla na stanici v obci Nagyszentjános pri meste Győr na západe krajiny. Asi 140 utečencov tam bolo popoludní prinútených vystúpiť z vlaku poslaného z Keleti a polícia sa ich snažila presvedčiť k odchodu do blízkeho záchytného tábora na registráciu.

„Chceme ísť do Viedne“ volalo podľa MTI asi 30 protestujúcich ľudí, väčšinou mužov. Tvrdili pritom, že majú všetky potrebné dokumenty a nechápu, prečo ich chce polícia kontrolovať. Aj tu, rovnako ako v Bicske, migranti odmietali prijať jedlo a vodu,

Podľa rannej správy agentúry stovka ľudí do pristavených autobusov skutočne nastúpila a odišla. Až v noci na piatok sa podvolil aj zvyšných 39 väčšinou sýrskych mužov.

V Budapešti zotrvávajú na stanici Keleti stovky migrantov v nádeji, že budú nakoniec môcť odísť do Nemecka. Podľa agentúry APA bol ráno síce vypravený jeden priamy vlak k rakúskym hraniciam, do Hegyeshalomu, ale vysídlenci doň nenastúpili, pretože vagóny boli iba miestenkové.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Rakúsko #Budapešť #utečenci