Otec utopeného sýrskeho chlapca sa vrátil do Sýrie

Otec sýrskej rodiny, ktorá sa tento týždeň utopila na ceste z Turecka do Grécka, sa vrátil do sýrskeho mesta Kobani, aby svojich blízkych pochoval. Po zverejnení fotografie jedného z utopených detí Ajlana prípad otriasol verejnosťou na celom svete.

04.09.2015 11:46
debata (22)

Jeho otec Abdalláh prišiel o ženu a dvoch synov, okrem trojročného Ajlana sa utopil aj jeho starší brat. Ajlanovo telo vyplavilo more na pláž v Turecku, kde ho zachytila turecká fotografka Nilüfer Demirová.

Abdalláh Kurdí prišiel v piatok s rakvami oboch synov a manželky do tureckého pohraničného mesta Suruç a tam prekročil hranicu, za ktorou leží sýrske mesto Kobani.

Otec vypovedal, že loď s utečencami sa dostala krátko po vyplávaní z Turecka do vysokých vĺn. Kapitán vyskočil a plával k brehu. Abdalláh sa vraj najprv snažil čln kormidlovať, vlny ho však prevrátili. Chcel zachrániť ženu aj deti, jeden po druhom sa však utopili. „Rád by som sa posadil vedľa hrobu svojej rodiny a uľavil si od bolesti, ktorú cítim,“ povedal Abdalláh pre BBC.

Kanadský denník National Post priniesol ďalšie podrobnosti o rodine. V Kanade žije už asi 20 rokov Abdalláhova sestra. Zo Sýrie sa snažil dostať aj Abdalláhov starší brat Muhammad. Sestra Teema sa rozhodla pomôcť im dostať sa do Kanady a Muhammada sponzorovala ako prvého. Povedala, že mu dala prednosť, pretože mal staršie deti, ktoré kvôli vojne už tri roky nechodili do škôl. „Povedala som Abdalláhovi, že ho nemôžem sponzorovať, rozhodol sa vydať sa sám,“ vysvetlila.

Abdalláh odviezol rodinu do Turecka. Zaplatil pašeráckym mafiám a rodina podnikla dva neúspešné pokusy dostať sa do Grécka. Abdalláhova žena začala mať strach z mora a keď jej telefonovala švagriná, povedala jej vraj, že sa vody „veľmi bojí“. „Poradila som jej, že ak má pocit, že nechce odísť, nech nechodí,“ uviedla Abdalláhova sestra.

Mnoho utečencov vyráža z tureckého prístavného mesta Bodrum, jeden z utečencov povedal: „Vieme, že je to nebezpečné, ale nemáme na výber. Vojna nám zničila život.“

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #utečenci