Cameron: Prijmime aspoň viac ako percento sýrskych utečencov

Británia prijme niekoľko tisíc ďalších sýrskych utečencov. Pri návšteve Portugalska to dnes oznámil britský premiér David Cameron. Presný počet ale neuviedol. Podľa úradu vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) prijme Londýn 4000 Sýrčanov z utečeneckých táborov v Turecku, Libanone či Jordánsku.

04.09.2015 12:00 , aktualizované: 13:09
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron
debata (7)

Azyl by údajne mali získať predovšetkým ľudia priamo zo sýrskych utečeneckých táborov v Turecku, Libanone či Jordánsku.

„Mali by sme prijať aspoň viac ako jedno percento sýrskych utečencov, pretože preberáme viac než percento zodpovednosti,“ uviedol Cameron. „Prijímame tisíce ľudí a prijmeme tisíce ďalších,“ dodal. Podrobnosti by podľa denníka The Telegraph mal premiér oznámiť v nadchádzajúcich dňoch. Ešte v stredu pritom Cameron odmietol, aby Británia prijímala „stále viac a viac“ migrantov.

Zmenu v postoji britskej vlády mnohé médiá pripisujú okrem iného zverejnenia fotografie mŕtveho trojročného sýrskeho chlapca na titulných stránkach štvrtkového vydania radu britských novín. Telo malého Ajlana Kurdího sa našlo tento týždeň na pláži v Turecku. Zrejme sa utopil na ceste do Grécka s ďalšími utečencami. Cameron k snímkam uviedol, že ho „ako otca“ hlboko dojalo.

Tlak na britskú vládu vyvíja ale aj petícia, ktorú už podpísalo viac ako 333 000 ľudí. „Británia v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami neprijíma dostatočný počet žiadateľov o azyl,“ napísali organizátori podpisovej akcie. Petíciou, ktorá získa v týždennej lehote viac ako 100 000 podpisov, sa podľa britských zákonov musí zaoberať parlament.

Cameron považuje za hlavné poraziť Islamský štát

Británia doteraz prijala 216 Sýrčanov prostredníctvom programu Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR), ďalším asi 5000 udelila azyl po tom, čo sa do Británie dostali sami ako utečenci.

Od vlaňajšieho júna v Británii požiadalo podľa ministerstva vnútra o azyl zhruba 26 000 ľudí. Napríklad Nemecko počíta len za tento rok s 800 000 podanými žiadosťami o azyl.

Za hlavný spôsob riešenia utečeneckej krízy v Európe Británia podľa Camerona aj ministra financií George Osbornea však aj naďalej považuje porážku radikálov z organizácie Islamský štát alebo vytvorenie stabilnej vlády v Líbyi.

Podľa denníka The Telegraph by to mohlo znamenať, že sa Británia chystá pripojiť k náletom v Sýrii, ktoré vykonáva koalícia pod vedením USA. „Neexistuje riešenie tohto problému, ktoré by spočívalo len v prijímaní utečencov,“ zdôraznil premiér Cameron.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #David Cameron