Radikáli v sýrskej Palmýre ničili ďalšie pamiatky

Radikáli z organizácie Islamský štát zničili v sýrskej starovekej Palmýre tri historické hrobky. Boli to údajne tie najzachovalejšie z vežových hrobiek na palmýrskom pohrebisku. V auguste IS v Palmýre vyhodil do vzduchu dva cenné chrámy.

04.09.2015 12:02
syria, palmyra, Foto: ,
Fotka, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach používaných príslušníkmi Islamského štátu, ukazuje výbuch v 2-tisíc rokov starom Baal-Šaminovom chráme v Palmýre.
debata (9)

Pri hradbách Palmýry sa nachádzalo veľké pohrebisko s bohato zdobenými hrobmi, stavanými do podoby veží alebo domov s podzemnými komorami.

„Vyhodili do vzduchu tri pohrebné veže, tie najzachovalejšie a najkrajšie,“ povedal v piatok agentúre AFP Maamún Abdalkarím, ktorý vedie oddelenie pamiatok a múzeí.

Podľa agentúry Reuters je jednou zo zničených hrobiek štvorposchodová veža Elahbel, ktorá pochádza z roku 103.

Fotka zverejnená militantmi Islamského štátu,... Foto: SITA/AP
syria, palmyra Fotka zverejnená militantmi Islamského štátu, ktorá ukazuje rozbíjanie archeologických pamiatok v historickom centre Palmýry.

Palmýra bola v staroveku významnou zastávkou na trase karaván. Dnes leží v púšti a je v nej rozsiahle a cenné archeologické nálezisko, kvôli ktorému je zapísaná v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Islamský štát, ktorý už zničil významné historické pamiatky v Iraku, obsadil Palmýru v máji. V auguste v Palmýre vyhodil do vzduchu Belov chrám a Baal-Šaminov chrám. Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová zničenie Belovho chrámu označila za „zločin proti civilizácii, ktorý nemožno tolerovať“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Palmýra