Pašerácke gangy ponúkajú falošné sľuby

Zarábajú na ľudskej biede. A „trh“, na ktorom sa predáva túžba po lepšom živote, je pre pašerákov ľudí čoraz väčší a väčší. Podľa šéfa Europolu Roba Wainwrighta je v Európe až 30-tisíc podozrivých zo zapojenia sa do prevádzačstva a ďalších kriminálnych aktivít. Ide o organizované gangy, ktorých činnosť siaha od Pakistanu až po západnú Afriku.

05.09.2015 14:00
maďarsko, rakúsko, prevádzači, zatknutí, Foto:
Dvoch mužov zrejme zodpovedných za smrť utečencov v dodávke predvádzajú pred súd v maďarskom Kecskeméte.
debata (34)

Europol len tento rok rozbehol 1 400 prípadov spojených s pašovaním ľudí. Európska policajná organizácia sa podieľala aj na identifikácii ľudí, ktorí sú spojení so smrťou 71 utečencov v dodávke nájdenej na rakúskej diaľnici.

"Pašerácka sieť, ktorej boli súčasťou, je známa, pôsobí vo viacerých krajinách,“ citoval Wainwrighta denník Washington Post. Podľa šéfa Interpolu sa gangy dobre prispôsobujú situácii, majú čoraz viac ľudí a využívajú sociálne siete.

"Takmer 30-tisíc ľudí je zapojených do pašeráctva v rôznych prepojených skupinách, na rozličných úrovniach kriminálnych syndikátov,“ povedal pre agentúru PA Wainwright. Podľa neho je riešenie týchto prípadov momentálne prioritou pre Interpol.

"Našou úlohou je urobiť niečo s kriminálnymi skupinami, ktoré využívajú súčasné podmienky. Pašerácke gangy sú zodpovedné za to, že problém sa zhoršuje. Lákajú budúcich migrantov, dávajú im falošné sľuby o tom, ako im zabezpečia cestu do Európy. Mimoriadne dobre na tom zarábajú,“ citovala PA Wainwrighta.

"Je to problém, ktorý sa rýchlo šíri. Každý deň narastá aktivita pašeráckych gangov, preto nie je jednoduché to riešiť,“ reagoval pre Pravdu Ioannis Michaletos, grécky expert z Inštitútu pre bezpečnostné a obranné analýzy. "Hovoríme o medzinárodných, dobre organizovaných kriminálnych sieťach. Vo väčšine prípadov je pašeráctvo ľudí spojené s ďalšími nelegálnymi aktivitami. Je to najmä obchod s drogami a falošným tovarom. Takmer vždy sa v krajinách EÚ podarí chytiť z týchto gangov len malé ryby ako vodičov a podobne,“ vysvetľuje Michaletos.

"Ide o medzinárodný zločin, ktorý si vyžaduje medzinárodnú odpoveď,“ hovorí o pašerákoch právna expertka na migráciu Matilde Ventrellaová z univerzity vo Wolverhamptone. "Migranti, ktorí sa zúfalo snažia dostať cez Stredozemné more, sú určite obete gangstrov, ktorí využívajú ich zraniteľnosť. Kriminálnici lákajú utečencov už v krajinách ich pôvodu. Gangstri využívajú ich situáciu a žiadajú za cestu veľké peniaze,“ vraví Ventrellaová. Platba pašerákom však mnohých migrantov dostáva do začarovaného kruhu. "Sýrčania sú možno schopní zaplatiť, lebo neraz ide ľudí zo stredných vrstiev, ktorí opustili krajinu pre vojnu. Migranti zo subsaharskej Afriky na cestu mnoho ráz peniaze nemajú. Musia si ju odpracovať vo veľmi zlých podmienkach. Mučia ich, znásilňujú, zotročia. Podstupujú to preto, lebo sa vydali za lepším životom a Európa je ich jedinou nádejou,“ pripomína pre Pravdu Ventrellaová.

Ministri obrany krajín Európskej únie sa dohodli na posilnení misie v Stredozemnom mori, ktorá by mala byť zameraná proti pašerákom ľudí. Podľa Úradu vysokého komisára pre utečencov prišlo tohto roku o život najmenej 2 500 ľudí v snahe dosiahnuť brehy Európy. Misia EÚ v Stredomorí je však podľa talianskeho viceadmirála Enrica Credendiniho účinná. Od júna zachránila minimálne 1 500 ľudí. Únia chce teraz agresívnejšie postupovať proti pašeráckym člnom. Podľa šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej by mali byť plavidlá kriminálnikov zhabané a ničené. Misia EÚ však takto môže pôsobiť len v medzinárodných vodách. Na zásah mimo nich by potrebovala súhlas Bezpečnostnej rady OSN.

"Európski lídri sa zhodujú na tom, že je potrebné riešiť problém s pašerákmi. Na tom panuje silný konsenzus,“ tvrdí odborníčka na migráciu Roxana Barbulescová z univerzity v Southamptone. "Je však potrebné pochopiť, že je to otázka dopytu a ponuky. Utečenci sa doma boja o svoje životy, ale legálne sa nemôžu dostať do Európy. Ich jedinou nádejou zostávajú pašeráci. Keby existovali lepšie možnosti, ako v EÚ žiadať azyl, nemuselo by toľko ľudí riskovať nebezpečnú cestu prostredníctvom služieb drahých kriminálnikov,“ myslí si Barbulescová.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Europol #pašeráci ľudí #utečenecká kríza #prvádzačstvo