Zeman rokoval s čínskym prezidentom, pozval ho do Česka

Český prezident Miloš Zeman sa v Pekingu stretol so svojim čínskym kolegom Si Ťin-pchingom. Zeman po rokovaní povedal, že čínskeho vodcu pozval na návštevu Českej republiky na budúci rok a ten jeho ponuku prijal. Najvyšší predstaviteľ druhej najväčšej ekonomiky sveta by sa tak mal stať prvým čínskym prezidentom, ktorý Česko navštívi.

04.09.2015 12:53
Čína, Česko, Zeman, Si Ťin-pching Foto: ,
Počas stretnutia so Zemanom Si Ťin-pching vyhlásil, že účasť českého prezidenta na prehliadke dokazuje „jeho rešpekt voči historickej skutočnosti,“ napísala oficiálna štátna agentúra Nová Čína.
debata (10)

Zeman na schôdzke pripomenul, že od jeho vlaňajšej októbrovej cesty do Číny sa podarilo realizovať niektoré dohody, konkrétne spomenul otvorenie pobočky Bank of China v Prahe a zavedenie leteckej linky Peking – Praha. Začiatok prevádzky sa plánuje na 23. septembra. Ďalšie významné zmluvy medzi českou a čínskou stranou majú byť uzavreté počas súčasnej návštevy. Obsah zmlúv, ktoré zavŕšia niektoré investičné akcie, ale český prezident zverejní až v sobotu v Šanghaji, kam z čínskej metropoly smeruje.

Na stretnutie s čínskym prezidentom zobral Zeman aj držiteľa Zlatej lopty Pavla Nedvěda, ktorý chce v Číne založiť futbalovú školu. Prítomný bol aj šéf futbalového zväzu Miroslav Pelta.

Čínsky prezident počas rokovaní s Milošom Zemanom ocenil rolu, ktorú obyvatelia vtedajšieho Československa zohrali v druhej svetovej vojne. Agentúra Reuters pripomenula, že Zeman bol jediným najvyšším predstaviteľom západných krajín, ktorý sa zúčastnil na vojenskej prehliadke v Pekingu pri príležitosti konca vojny v Ázii.

Zeman vyhlásil, že ak ho pamäť neklame, tak sa na vojenskej prehliadke zúčastnil vôbec po prvý raz. Májové prehliadky v Moskve pri príležitosti osláv konca vojny sa vraj nezúčastnil, pretože existovali obavy, že sa na nej zúčastnia sily, ktoré vlani obsadzovali polostrov Krym. V Číne podľa Zemana nič také nehrozilo. Čína neobsadila v poslednej dobe žiadne územie, ktoré by k nej následne bolo pripojené, povedal český prezident.

Na čínskej prehliadke Zemana zaujalo, že predviedli aj bezpilotné lietadlá. Uviedol, že by chcel, aby protiteroristické jednotky, ktorých zriadenie chce presadiť v Bezpečnostnej rade OSN, boli takýmito lietadlami – či už pozorovacími alebo bojovými – vybavené.

Ak Si Ťin-pching do Českej republiky príde, nadviaže tým na skôr vzácne návštevy vysokých čínskych činiteľov v Československu. V roku 1960 zavítal do Československa vtedajší predseda Čínskej ľudovej republiky a formálna hlava štátu Liou Šao-čchi. Ten prevzal túto funkciu v apríli 1959 od Mao Ce-tunga, ktorý si však ponechal niekoľko vysokých štátnych a straníckych funkcií a skutočná moc bola aj naďalej v Maových rukách. V roku 1987 potom do ČSSR prišiel na návštevu generálny tajomník čínskej komunistickej strany Čao C'-jang.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Si Ťin-pching