OSN: Únia by si mala prerozdeliť 200-tisíc migrantov

Vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) António Guterres vyzval štáty Európskej únie, aby si na základe povinných kvót prerozdelili prinajmenšom 200 000 osôb, ktoré požiadali o azyl v hraničných krajinách schengenského priestoru, predovšetkým v Grécku, Maďarsku a Taliansku. Informovala o tom agentúra AFP.

04.09.2015 13:00
migranti, utečenci, Maďarsko Foto: ,
Tisícky utečencov sa snažia dostať z Maďarska do Nemecka.
debata (34)

Osoby, ktoré majú nárok na ochranu na území členských krajín európskej dvadsaťosmičky, by sa mali stať podľa Guterresa súčasťou masívneho programu, v rámci ktorého by sa malo v únii prerozdeliť až 200 000 žiadateľov o azyl. Účasť jednotlivých členských krajín EÚ na ňom by pritom podľa neho mala byť povinná.

„Európa čelí najväčšiemu prílivu utečencov za posledné desaťročia,“ uviedol Guterres. Vzniknutá situácia tak vraj vyžaduje „masívne spoločné úsilie“, ktoré ale nie je so súčasným roztriešteným prístupom členských krajín EÚ možné vyvinúť.

„Žiadna krajina to nezvládne sama a žiadna krajina nemôže odmietnuť svoj podiel zodpovednosti,“ povedal Guterres. Jediným spôsobom, ako vyriešiť súčasnú utečeneckú krízu, je stratégia založená na „zodpovednosti, solidarite a dôvere“, dodal komisár. Stredozemné more tento rok prekonalo na ceste do Európy viac ako 350 000 migrantov. Prinajmenšom 2 643 ich pritom prišlo o život.

Po príchode do Európy potom ďalšia cesta utečencov podľa Guterresa pokračuje chaoticky. Vysoký komisár zároveň odsúdil, ako sa s vysídlenci na mnohých miestach údajne nedôstojne zaobchádza. Migranti, ktorí nemajú dôvod zostávať v Európe, by podľa neho mali byť však obratom vrátení do krajín pôvodu.

Šéfovia nemeckej, francúzskej a talianskej diplomacie vo štvrtok znovu apelovali na „spravodlivé rozdelenie“ utečencov medzi úniové krajiny. Opäť k nemu vyzvala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Predstavitelia krajín východnej časti EÚ vrátane Česka naopak povinné kvóty na rozdelenie žiadateľov o azyl odmietajú.

Portugalčan Guterres tiež oznámil, že na konci roka odstúpi zo svojej funkcie v čele UNHCR. O ďalší mandát sa vraj už uchádzať nebude. Dánsko dnes oznámilo, že sa bude usilovať o to, aby sa Guterresovou nástupkyňou stala bývalá premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. OSN by mala meno nového vysokého komisára pre utečencov oznámiť v priebehu jesene.

34 debata chyba