Aktivisti chceli previezť migrantov z Maďarska do Rakúska

Maďarská polícia zadržala v piatok v Budapešti štyroch "aktivistov" z Viedne, ktorých podozrieva z prevádzačstva, keďže údajne chceli nelegálne prepraviť troma autami do Rakúska viacerých utečencov. Mnohí ďalší Rakúšania sa plánovali zúčastniť automobilového konvoja, ktorý mal odviezť utečencov hromadne z Maďarska do Rakúska.

04.09.2015 17:57
Budapešť, keleti, imigranti, Foto: ,
Na Budapeštianskej stanici stále táboria tisícky migrantov, ktorí chcú pokračovať v ceste do Viedne a ďalej do Mníchova a Berlína.
debata (40)

Na sociálnej sieti Facebook sa aj v piatok popoludní naďalej nachádzala výzva, ktorá aktivizovala záujemcov, ktorí chcú pomôcť migrantom dostať sa z Budapešti. Aktivisti sa údajne majú dostaviť o 8.30 h na určené miesto stretnutia vo Viedni. Účasť na konvoji avizovalo doposiaľ viac než 2400 ľudí.

Organizátori iniciatívy neskôr na stránke udalosti na Facebooku upozornili, že prevoz migrantov môže byť nebezpečný nielen pre samotných utečencov, ale aj pre dobrovoľníkov, a že toto nebezpečenstvo nemôžu riskovať. Vyzvali však na pomoc, solidaritu a priamu pomoc migrantom uväzneným v Budapešti, ktorí potrebujú aj materiálnu pomoc. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu v Maďarsku nemôžeme byť zodpovední za to, aby sme vás posielali ísť do Budapešti a odviezť utečencov do Rakúska,“ píše sa aktuálne vo výzve.

Aktivisti riskujú väzenie

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že za prevádzačstvo hrozí v Maďarsku trest vo výške do ôsmich rokov väzenia. Len za bezplatný prevoz utečencov cez hranicu je možné udeliť trest do troch rokov a za prípravu prevádzačstva do dvoch rokov odňatia slobody.

V Rakúsku je právna úprava bezplatnej prepravy utečencov cez hranicu menej prísna. Podľa viedenského ministerstva vnútra ide konkrétne o „podporu nezákonného vstupu do krajiny bez úmyslu obohatenia sa“, za čo je pokuta od tisíc do 5-tisíc eur, nie o prevádzačstvo s trestom vo výške do dvoch rokov väzenia.

„Je nám jasné, že to celé pôsobí trúfalo a spontánne, ale tak to nie je,“ zdôraznili súkromní organizátori cesty na Facebooku s tým, že sú v úzkom kontakte s iniciatívami v Maďarsku, Rakúsku a Nemecku a účastníkom poskytnú obšírne právne informácie. Vyzvali ich tiež, aby so sebou odviezli čo najviac nápojov a jedla, toaletných potrieb a oblečenia, ktoré budú v Budapešti rozdané.

Právnik špecializujúci sa na ľudské práva a azyl Georg Bürstmayr v rozhovore pre APA uviedol, že aktivistom neodporúča utečencov v Maďarsku doviezť napríklad len po rakúsku hranicu. Možno totiž očakávať, že maďarské orgány nebudú zákon ani v takomto prípade uplatňovať zhovievavo. Právnik nesúhlasí ani s „celkom rozšírenými“ tvrdeniami aktivistov, že konajú „v rámci pomoci v núdzi“ alebo „v záujme ľudských práv“. „Maďarské úrady na túto argumentáciu nepristúpia,“ domnieva sa Bürstmayr.

Rakúšania plánovali prevoz migrantov

K zadržaniu rakúskych aktivistov došlo neďaleko budapeštianskeho Južného nádražia a maďarské orgány majú rozhodnúť o ďalšom postupe v priebehu 72 hodín. V prípade obvinenia z prevádzačstva im hrozí až päťročný pobyt vo väzení.

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz požiadal maďarskú stranu o „urýchlené vysvetlenie“ prípadu, ktorý tiež konzultoval s maďarským veľvyslancom vo Viedni.

Agentúra APA uvádza, že rakúski „aktivisti“ plánujú hromadný presun migrantov, čakajúcich v Maďarsku na možnosť odcestovať smerom na západ, pomocou automobilového konvoja. Predsedníčka frakcie Zelených v Európskom parlamente Rebecca Harmsová to označila za „veľmi dobrý nápad“, pričom v súvislosti s tisíckami utečencov v Budapešti vyzvala na zásah zo strany OSN.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #utečenci