Rakúsko a Nemecko otvorili hranice, utečenci cítia neistotu i nádej

Rakúsko a Nemecko sa rozhodli umožniť vstup na svoje územie tým utečencom, ktorí v posledných dňoch uviazli v Maďarsku. Maďarské úrady pre nich vypravili autobusy a vlaky, ktoré ich odvážajú na hranicu s Rakúskom.

05.09.2015 01:21 , aktualizované: 22:11
Rakúsko, utečenci Foto: ,
Utečenci na stanici v rakúskom Salzburgu.
debata (319)
Dorazili cez noc, pešo a na pokraji síl: tisíce utečencov v noci z piatka na sobotu prekročili hranicu z Maďarska do Rakúska. Do pohraničia ich nielen z Budapešti priviezli desiatky autobusov. Niektorí z nich sa pri pešom pochode do Rakúska dokázali už len ťažko udržať na nohách. Všetci pociťujú neistotu, ale aj nádej na lepší život.

Niektorí migranti, ktorí sa dostali do pristavených autobusov, boli nervózni po udalostiach zo štvrtka. Vlak, o ktorom si mysleli, že ním pôjdu do Šopronu pri rakúskych hraniciach, zastavil niekoľko desiatok kilometrov od Budapešti v meste Bicske, kde ho obkľúčila polícia.

Niektorí odmietli do autobusov nastúpiť

„Pokojný som pri odchode z budapeštianskeho stanice Keleti nebol,“ priznal dvadsaťšesťročný Sýrčan Muhammad. Niektorí z tých, ktorí sa vydali z maďarskej metropoly pešo, do autobusov odmietli nastúpiť. „Kto to organizuje, Maďari?“, Pýtal sa jeden muž zo Sýrie. „Zabudnite na to, idem pešo,“ citoval ho portál denníka The Guardian.

Z áut, ktoré prechádzali okolo, sa tu a tam ozvala nadávka ako „zberba“ alebo „Saddám Husajn“.

„Čo sa teraz s nami stane? Musíme sa nechať zaregistrovať? Musíme do zberného tábora?“, Vypytuje sa po príchode do Nickelsdorfe mladý muž, ktorý sa predstavil ako Júsuf zo Sýrie. A rovnaké otázky si v daždivom sobotňajšom ranu kládli aj ostatní. Anglicky z nich hovorí len málokto, cieľ svojej cesty ale pozná väčšina z nich: „Germany (Nemecko)“. V Rakúsku nechce podľa všetkého zostať skoro nikto. A pritom ich po všetkých komplikáciách, ktoré v Maďarsku prežili, práve Rakúsko uvítalo s otvorenou náručou.

Migranti prichádzajú na maďarsko-rakúsku hranicu. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
migranti, Maďarsko, Rakúsko, utečenci Migranti prichádzajú na maďarsko-rakúsku hranicu.

V Nickelsdorfe bolo pripravených niekoľko desiatok dobrovoľníkov, aby poskytli utečencom základnú starostlivosť a pomohli im v ďalšej ceste na Západ. „Utečenci vítaní,“ stojí okrem iného na malom plagátu za hranicou. Po pochode pozdĺž diaľnice vykúzli tento nápis úsmev na tvári mnohých ľudí – aj keď len na chvíľu.

„Museli sme riešiť mnoho prípadov,“ povedal Walter Grasghofer z rakúskeho Červeného kríža. „Mnoho ľudí malo pľuzgiere na nohách, zápaly, alebo sú podchladení,“ dodal. Nápadne mnoho ľudí kríva, mnoho z nich má na sebe iba sandále, kraťasy a košeľu. K hranici dorazilo aj veľa žien s deťmi.

Záchranári sú pripravení na 5000 ľudí. V prvom rade ide o to poskytnúť im základné zaopatrenie. Medzi prichádzajúcimi rozdávajú čaj, toasty, čokoládové tyčinky a vodu. Potom ich z malej provinčnej stanice v Nickelsdorfe odvážajú vlaky a autobusy smerom na Viedeň.

Medzi policajtmi sa ale šíri nespokojnosť. „Maďari nič neriešili, dobrá spolupráca vyzerá inak,“ sťažuje sa riaditeľ polície v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, ktorá s Maďarskom susedí.

Zu Fuß nach Wien: Mehrere Hundert Flüchtlinge versuchen derzeit, zu Fuß von Budapest nach Österreich zu gelangen. Bis zur Grenze sind es rund 175 Kilometer.

Posted by Zeit im Bild on 4. september 2015

V Mníchove očakávajú až 10-tisíc migrantov

Do Mníchova prichádzajú prvé vlaky s vysídlencami, ktorí sa do Nemecka dostávajú z Maďarska cez rakúske územie. Nemecká polícia odhaduje, že do Nemecka by v sobotu takto mohlo doraziť až 10 000 migrantov. Hneď popoludní dorazil do Mníchova prvý mimoriadny vlak so stovkami utečencov, ktorým sa už na stanici dostalo búrlivého privítania.

„Žiadne spoľahlivé čísla zatiaľ nemáme, ale počas soboty očakávame 5000 až 10 000 utečencov,“ povedal podľa agentúry Reuters hovorca nemeckej polície Stefan Sonntag. K večeru vraj do Mníchova vlakom dorazilo asi 1600 utečencov a polícia očakáva, že ich do polnoci budú asi 3000. Zo stanice ich premiestňujú do provizórne vytvoreného registračného centra. Nemecké dráhy (DB) v sobotu kvôli prevoze utečencov vypravili mimoriadne spoje a posilnili aj personál na staniciach.

Na stanici v Mníchove sa zhromaždili desiatky dobrovoľníkov i radových Nemcov, ktorí prišli utečencov privítať. „Chceli sme im len dať najavo, že ich trápenie sa končí,“ uviedla jedna z prítomných Hedy Guptaová. „Sama mám deti a päťročné vnúča a keď si predstavím, čím tieto deti museli prejsť, je mi z toho ťažko,“ citovala ju spravodajkyňa britského denníka The Guardian.

Ľudia kráčajú po autostráde v Maďarsku neďaleko... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Migranti, Maďarsko Ľudia kráčajú po autostráde v Maďarsku neďaleko Budapešti. Niektorí migranti, ktorí uviazli na železničnej stanici v maďarskom hlavnom meste sa rozhodli, že do Rakúska prejdú peši.

Nemecké ministerstvo obrany oznámilo, že zriadilo dočasné prístrešia pre utečencov zo školy pre vojenských dôstojníkov v Drážďanoch. Škola má poskytnúť útočisko 350 migrantom, ktorí do krajiny dorazili z Maďarska. Celkom nemecká armáda už poskytla utečencom asi 11 800 ubytovacích kapacít v 24 kasárňach po celej krajine. Ďalšie stovky lôžok sú vo viac ako 140 stanoch.

K maďarsko-rakúskej hranici počas soboty zatiaľ dorazilo asi 6500 utečencov, uviedlo rakúske ministerstvo vnútra. Vlaky a autobusy ich potom odvážali do Viedne a odtiaľ smerovali ďalej do Nemecka, rakúske úrady im v ďalšej ceste nebránili.

Po štvrtej hodine rakúska polícia informovala, že zatiaľ dopravila na viedenskej stanici takmer 5500 utečencov, cestovali špeciálne vypravenými autobusmi a vlakmi. Na hraniciach s Maďarskom v rakúskom meste Nickelsdorf ich vraj na ďalšie spoje čakalo ešte 200 až 300.

Na predmestí Nickelsdorfe je utečencom k dispozícii aj dočasné prístrešie – obrovský stan naplnený ležadlami, povedal stanici BBC jeden z pracovníkov Rakúskeho Červeného kríža. Stan bol súčasťou areálu rockového festivalu, ktorý sa v oblasti pred pár týždňami konal. Miestne úrady sa ho tam rozhodli nechať, pretože očakávali možný príliv utečencov.

„Európa sa musí prebudiť, čas snívania už je preč,“ uviedla v súvislosti s migračnou krízou rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. „Ide o výzvu pre celý európsky kontinent, na ktorú je potrebné dať jednotnú odpoveď. Kto si myslí, že vystúpenie z EÚ alebo plot s ostnatým drôtom okolo Rakúska problém vyrieši, ten sa mýli,“ dodala.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová- Leitnerová hovorila s migrantmi a poďakovala sa dobrovoľníkom, ktorí sa o nich postarali. Postup Maďarska označila za „ťažko pochopiteľný“ a „neuspokojivý“ a spoluprácu s Budapešťou za „veľmi ťažkú“.

Na otázku, ako dlho zostanú hranice otvorené, Miklová-Leitnerová odpovedala, že nastala „mimoriadna situácia“. Dublin III má podľa nej „mnoho, mnoho chýb“. „Dublin ukazuje, že nie je možné dospieť k spravodlivému rozdeleniu. To znamená, že potrebujeme novú stratégiu,“ konštatovala ministerka.

Mimoriadny vlak vezúci z Rakúska okolo 470 migrantov, príde večer do mesta Saalfeld v Durínsku. Pôvodne mal končiť v Gere, tam však na to nie sú z technických príčin vhodné podmienky. Migrantov následne ubytujú v spolkových krajinách Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durínsko.

Maďarské úrady pristavili v Budapešti autobusy,... Foto: SITA/AP, Marko Drobnjakovic
Hungary Migrants Maďarské úrady pristavili v Budapešti autobusy, ktoré odvážali migrantov na hranice s Rakúskom.

Maďarská vláda v piatok večer sľúbila, že poskytne približne stovku autobusov na odvoz migrantov čakajúcich na Východnom nádraží aj utečencov, ktorí z nádražia vyrazili do Rakúska pešo po diaľnici. Rakúsky kancelár Werner Faymann po dohode s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou oznámil, že vzhľadom na terajšiu núdzovú situáciu na maďarských hraniciach súhlasí s tým, aby vysídlenci pokračovali v ceste do ich krajín.

„Zároveň však očakávame od Maďarska ochotu riešiť vzniknutú záťaž na základe spravodlivého rozdeľovania utečencov, ako sa o to usiluje Európska komisia,“ dodal Faymann. Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v sobotu podľa agentúry APA počas tlačovej konferencie v Hegyeshalome, ktorý leží cez hranicu od Nickelsdorfu, povedal, že Rakúsko má teraz možnosť dokázať svoju solidaritu.

Európska komisia sa chystá krajinám Európskej únie navrhnúť prerozdelenie ďalších 120 000 utečencov, hoci s jarným návrhom rozmiestnenia 40 000 utečencov podľa záväzných kvót neuspela. Utečenecká kríza bola v piatok témou mimoriadneho summitu Vyšehradskej skupiny (V4), ktorý kvóty na prijímanie utečencov v rámci EÚ označil za neprijateľné.

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Nemecko #Rakúsko #utečenci