Mogheriniová: Nikto v EÚ si nemôže myslieť, že sa ho kríza netýka

Žiadna členská krajina Európskej únie nemôže predpokladať, že sa jej terajšia utečenecká kríza netýka, povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v reakcii na vyhlásenie krajín Visegrádskej skupiny (V4) k migrácii.

05.09.2015 13:01 , aktualizované: 16:21
Mogheriniová Foto: ,
Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.
debata (371)

Sobotňajšie neformálne diskusie ministrov zahraničia dvadsaťosmičky bolo podľa nej „zložité“ a opäť ukázalo rozdielnosť postojov napríklad k otázke možnosti prerozdeľovať utečencov medzi štátmi EÚ.

Tieto rozdiely ale nie sú podľa Mogheriniovej žiadnou novinkou a všetci si uvedomujú naliehavosť problému a potrebu rýchleho riešenia. „Každý súhlasí, že musíme nájsť mechanizmus, ako zodpovednosť zdieľať. O tom niet sporu. Musíme nájsť cestu. Ale sú rozdielne pohľady na to, ako taký mechanizmus definovať,“ povedala šéfka európskej diplomacie.

Námestník českého ministra zahraničia Jakub Kulhánek po rokovaní novinárom povedal, že debata sa do značnej miery točila predovšetkým okolo vonkajších aspektov migračnej krízy. „To zhodou okolností bolo aj hlavné oznámenie z piatkovej schôdzky premiérov V4,“ pripomenul.

Krajiny V4, teda Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko, v piatok ale tiež jednoznačne odmietli možnosť povinného prerozdeľovania žiadateľov o azyl medzi členské krajiny EÚ podľa určitého systému kvót. Urobili tak v situácii, keď sa Maďarsko potýka s tisíckami ľudí, ktorí sa snažia dostať predovšetkým do Nemecka, a keď Európska komisia potvrdila zámer prísť budúci týždeň s plánom na prerozdelenie ďalších 120 000 utečencov z Talianska, Grécka a Maďarska medzi ostatných členov únie.

Krajiny EÚ už na jar odmietli podobný návrh, ktorý počítal s prerozdelením 40 000 žiadateľov o azyl. Následná snaha dohodnúť sa na dobrovoľnom rozdelení rovnakých 40 000 ľudí ale zlyhala, luxemburské predsedníctvo EÚ sa po týždňoch diplomatických rokovaní dostalo len k asi 32 000 miestam.

Mogheriniová v sobotu podotkla, že aj táto história dokazuje, že dobrovoľný systém znamená zložitejšie a dlhšie rozhodovanie.

„Nemáme luxus dostatku času … Dôvodom pre snahu nájsť trvalé a rýchlo použiteľné riešenie je tiež to, aby sme sa vyhli potrebe organizovať stretnutia ministrov zahraničia, potom ministrov vnútra, potom zase európskeho summitu a následne treba ešte ďalšie rokovania ministrov vnútra,“ poznamenala Mogheriniová.

Lajčák varoval pred lievikovým efektom utečeneckej vlny

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák varoval v sobotu na neformálnom zasadaní ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu pred lievikovým efektom, ktorý môže vyvolať súčasný prúd utečencov prichádzajúcich do EÚ.

Už v sobotu sa podľa ministra Miroslava Lajčáka ozývali návrhy na zvolanie mimoriadneho summitu EÚ k migrácii či posunutiu najbližšieho riadneho summitu, plánovaného teraz na polovicu októbra. V sobotu podľa neho kritika postoja krajín V4 na rokovaní nezaznela. „Dôrazne odmietam názor, že nesúhlas s povinnými kvótami znamená absenciu európskej solidarity,“ podotkol Lajčák.

Podľa agentúry APA Lajčák zdôraznil, že nie je proti kvótam na prerozdelenie utečencov. „Ja len hovorím, že musíme byť opatrní. Toto nie je svojvoľné byrokratické rozhodnutie,“ povedal. Slovensko chce určite byť súčasťou riešenia. „Ako však môžeme diskutovať o kvótach, keď máme obrovský nápor utečencov? Nevieme, o akých číslach hovoríme,“ pripomenul Lajčák.

Slovensko chce podľa neho komplexnú diskusiu o dôvodoch utečeneckej krízy, ochrane hraníc a likvidácii sietí prevádzačov. Šéf slovenskej diplomacie zároveň poprel informácie, že Slovensko požadovalo pre utečencov koridor do Nemecka. „V slovenskej vláde sme o koridore nikdy nediskutovali,“ konštatoval Lajčák.

V súčasnej zložitej situácii si ale podľa Mogherinovej žiadna členská krajina únie nemôže myslieť, že sa jej vec netýka. „Sme v tom všetci a čím skôr si uvedomíme, že potrebujeme prijať okamžité riešenie spoločne, tým lepšie a efektívnejšie budú,“ podotkla s tým, že v terajšej kríze je v stávke tiež zmysel a budúcnosť samotnej EÚ. „Sme bohatá Európa, sila našej vierohodnosti v zahraničí vychádza tiež zo súdržnosti našich vnútorných rozhodnutí,“ upozornila a pripomenula, že Turecko sa teraz stará o dva milióny utečencov, Jordánsko o 900 000 a Libanon o viac ako milión ľudí.

Minister zahraničia Luxemburska – teraz predsedníckej krajiny EÚ – Jean Asselborn upozornil, že solidarita a zodpovednosť v únii „idú ruka v ruke“. Pražská deklarácia V4 podľa neho vznikala v „určitom kontexte“ a minister predpokladá, že stretnutie ministrov spravodlivosti a vnútra plánované na 14. septembra prinesie vývoj správnym smerom.

Server Novinky cz v piatok informoval, že ak by Nemecko prejavilo záujem prijať všetkých sýrskych migrantov, Česká republika a Slovensko pripravia vlakový koridor na ich presun z Maďarska. Podľa neho sa na tom zhodli na stretnutí v Prahe ministri vnútra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák.

371 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Miroslav Lajčák