Prieskum: Za vystúpenie z EÚ je už 51 percent Britov

Väčšina Britov už v súčasnosti podporuje vystúpenie krajiny z Európskej únie. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, o ktorých v nedeľu informovala agentúra Reuters.

06.09.2015 10:00
debata (119)

V prieskume, ktorý pre noviny Mail on Sunday uskutočnila agentúra Survation, sa 51 percent respondentov vyjadrilo za odchod Spojeného kráľovstva z EÚ, zatiaľ čo 49 percent chcelo, aby krajina v EÚ zostala. Tento pomer nezohľadňuje nerozhodnutých respondentov.

Hoci vzhľadom na štatistickú odchýlku prieskumu výsledky predstavujú v zásade „remízu“ medzi oboma tábormi, z vývoja pomeru zástancov a odporcov zotrvania v EÚ sa dá vyčítať istý posun vo verejnej mienke. V predchádzajúcom prieskume realizovanom na prelome júna a júla sa za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ vyslovilo 54 percent respondentov.

Do konca roka 2017 by sa v krajine malo konať referendum, v ktorom bude verejnosť odpovedať na otázku týkajúcu sa zotrvania či vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ. Krajina chce dovtedy dosiahnuť zmeny zmlúv o EÚ, okrem iného tlačí na obmedzenie voľného pohybu pracovných síl. Poprední predstavitelia EÚ to však odmietajú.

Britská pravicová Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) odštartovala v piatok kampaň, ktorá si kladie za cieľ presvedčiť voličov, aby v plánovanom referende podporili vystúpenie krajiny z EÚ.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia