Nemecko schválilo na pomoc migrantom šesť miliárd eur

Koalícia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej schválila v noci na pondelok finančnú čiastku vo výške šiestich miliárd eur na riešenie situácie ohľadom migrantov, ktorí prichádzajú do krajiny.

07.09.2015 07:23 , aktualizované: 08:37
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (144)

Približne tri miliardy eur z tejto sumy budú zahrnuté v štátnom rozpočte na rok 2016, kým ďalšie tri miliardy budú vyčlenené na pomoc spolkovým krajinám a miestnym vládam. Pre aktuálny rok Berlín uvoľnil na tieto účely jednu miliardu eur, pripomína agentúra DPA.

Do Nemecka prišlo len za uplynulý víkend takmer 20 000 utečencov prevažne zo Sýrie. Očakáva sa, že do krajiny príde tento rok celkovo 800 000 utečencov, čo je viac, než do akéhokoľvek iného štátu EÚ. Tento dramatický nárast zaťažuje miestne úrady, ktoré požadujú od Berlína väčšiu podporu.

Nemecko a Rakúsko sa v sobotu dohodli, že prijmú utečencov, ktorým maďarské orgány znemožnili cestovať ďalej na Západ. Rakúsko v nedeľu oznámilo, že postupne zmení mimoriadne opatrenia, vďaka ktorým mohli tisícky utečencov prekročiť jeho hranice a smerovať ďalej do Nemecka. Humanitárne kroky zamerané na zmiernenie utečeneckej krízy boli dohodnuté v nedeľu s nemeckou kancelárkou.

Ďalším opatrením, na ktorom sa vládne strany dohodli, je rozšírenie zoznamu bezpečných krajín, ktorých občania nebudú môcť získať azyl. Na zozname budú všetky balkánske štáty, ktoré nie sú členmi Európskej únie. Zatiaľ sú od roku 2014 na zozname Srbsko, Bosna a Hercegovina a Macedónsko, teraz k nim budú pridané aj Kosovo, Albánsko a Čierna Hora.

Cieľom tohto opatrenia je vylúčiť žiadateľov o azyl z juhovýchodnej Európy, čo uvoľní kapacity pre vojnových utečencov zo Sýrie či Iraku alebo nepokojného Afganistanu. Nemecko tiež na zvládnutie krízy a prevenciu navýši prostriedky v rozpočte ministerstva zahraničia o 400 miliónov eur ročne.

Počíta sa tiež s posilnením stavov spolkovej polície, v nasledujúcich troch rokoch to bude 3 000 nových miest. Na európskej úrovni požadujú nemecké vládne strany okrem iného „solidárne a spravodlivé rozdelenie a prijatie utečencov medzi ostatné členské štáty EÚ“.

Povinné kvóty odmietajú východné krajiny EÚ a tiež Británia, tieto štáty trvajú na dobrovoľnom prijímaní utečencov. Koalícia tiež chce účinný postup proti obchodníkom a pašerákom ľudí či posilnenie úlohy EÚ v boji proti príčinám utečeneckých vĺn.

Migranti mieria do ubytovacej haly v Dortmunde.
Utečenec z Afganistanu drží transparent s...
+7Ľudia vítajú migrantov na vlakovej stanici v...

Británia chce financovať utečencov z rozpočtu pre zahraničnú pomoc

Británia sa chystá použiť svoje peniaze vyčlenené pre zahraničnú rozvojovú pomoc napríklad na financovanie bytov pre sýrskych utečencov žijúcich v krajine. V nedeľu to podľa spravodajského portálu BBC ohlásil britský minister financií George Osborne. Ten povedal, že Británia musí urobiť viac, aby pomohla utečencom, a že by si v tejto veci mala zásadne premyslieť, ako použiť svoj rozpočet vo výške 12 miliárd libier pre zahraničnú pomoc.

Podľa Osborna sa chce Spojené kráľovstvo zamerať na utečencov prichádzajúcich priamo zo Sýrie. O podrobnostiach sa v pondelok v parlamente chystá hovoriť premiér David Cameron. Ten zatiaľ bez spresnenia povedal, že Británia prijme tisícky ďalších utečencov zo Sýrie.

Zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí by Británia zo svojho rozvojového zahraničného fondu k domácemu financovaniu využila. Osborne iba povedal, že prehodnotenie rozpočtu by poskytlo výdavkom oveľa väčšiu pružnosť. Podľa niektorých komentátorov môže byť ohlásený zámer kontroverzný.

Británia sa zaviazala, že na zahraničnú pomoc bude odvádzať 0,7 percenta HDP, čo je dlhodobý cieľ OSN. Podľa pravidiel Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je možné peniaze z tohto fondu vynaložené v prvom roku na starostlivosť žiadateľa o azyl považovať za zahraničnú pomoc.

Cameron v piatok prisľúbil, že Británia pošle do zahraničia na pomoc sýrskym utečencom 100 miliónov libier. Celkom tak Londýn vynaloží na pomoc v sýrskej humanitárnej kríze cez jednu miliardu libier.

Maďarské železnice nevpustili zo Srbska dva vlaky s migrantmi

Maďarská železničná spoločnosť MÁV v nedeľu nepustila na maďarské územie dva vlaky prichádzajúce zo Srbska, pretože tie boli plné migrantov. Podľa agentúry MTI o tom informovali srbské štátne železnice.

Vlak, ktorý odchádzal v sobotu večer z Belehradu, ráno nepustili ďalej zo Subotice, pretože maďarská strana ho odmietla prijať. Súprava čakala do 7.45 h, aby mohla pokračovať v ceste smerom do Maďarska, avšak napokon maďarská strana úplne zrušila tento spoj.

Migranti z tohto vlaku zostali v Subotici, informovali srbské železnice. Medzištátny rýchlik Avala čakal pri Subotici na povolenie pokračovať v ceste do Budapešti a Viedne okolo poludnia. Pokračovať mohol až po dvoch hodinách po tom, ako odpojili z neho vozne plné migrantov.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #utečenci #migračná kríza