Malajzia: Počet obetí lodného nešťastia stúpol na 61

Na 61 stúpol počet obetí lodného nešťastia z minulého štvrtka, keď sa pri brehoch Malajzie potopila preťažená drevená loď plná ilegálnych migrantov. Oznámila to v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na malajzijské úrady.

07.09.2015 08:45
debata

Loď s desiatkami Indonézanov migrujúcich za prácou, ktorí sa vracali domov do vlasti, sa potopila vo štvrtok v Melackom prielive neďaleko malajzijského mesta Sabak. Tragédiu zrejme zapríčinilo zlé počasie v kombinácii s preťažením plavidla.

Prevažnú väčšinu nájdených obetí tvoria muži, medzi mŕtvymi je však aj jedno malé dieťa. Nešťastie podľa všetkého prežilo len 20 ľudí. „Ak sa v priebehu pondelka nenájdu ďalšie telá, v utorok možno ukončíme záchranné a pátracie operácie,“ uviedol predstaviteľ malajzijského úradu pre námornú dopravu.

V Malajzii pracuje na čierno podľa odhadov až šesť miliónov migrantov, prevažne Indonézanov, ktorí často cestujú medzi oboma krajinami v nevyhovujúcich plavidlách. Juhovýchodná Ázia čelila pred niekoľkými mesiacmi akútnej kríze s migrantmi.

Vyše 4 000 ich priplávalo na lodiach do Indonézie, Malajzie, Thajska, Mjanmarska a Bangladéša po tom, ako Thajsko v máji rázne zakročilo proti pašerákom ľudí. Stovky migrantov, ktorých lode vtedy pašeráci opustili na mori, sa pravdepodobne utopili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Malajzia #migranti #potopená loď