Nemecká opozícia žiada uzavretie hraníc pred žiadateľmi o azyl

Pravicová opozičné strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyzvala v pondelok nemeckú vládu, aby zatvorila hranice pre tých žiadateľov o azyl, ktorí do Nemecka prichádzajú z bezpečných tretích krajín.

08.09.2015 08:28
Nemecko, utečenci Foto: ,
Ľudia vítali migrantov na vlakovej stanici v Saalfelde.
debata (32)

V úsilí zastaviť rekordný prílev utečencov AfD zároveň požaduje opätovné zavedenie hraničných kontrol. Informovala o tom agentúra Reuters. Alternatíva pre Nemecko, ktorej voličské preferencie sa v prieskumoch verejnej mienky pohybujú medzi 3 až 4,5 percentami, zverejnila v pondelok programové vyhlásenie, požadujúce „zrušenie práva požiadať v Nemecku o azyl“.

S cieľom „dostať azylový chaos pod kontrolu“ AfD navrhuje, aby boli uchádzači o azyl povinní podávať žiadosti na nemeckých veľvyslanectvách vo svojich domovských krajinách alebo v inštitúciách EÚ či OSN. Ak to v dôsledku vojny alebo iných okolností nie je možné, mali by podľa AfD žiadatelia o azyl navštíviť nemecké veľvyslanectvo v susednej krajine.

Akékoľvek pokusy požiadať o azyl na nemeckých hraniciach by mali byť odmietnuté a žiadateľom by mal byť odopretý vstup na nemeckú pôdu, uvádza sa vo vyhlásení AfD. Vláda kancelárky Angely Merkelovej utečencov víta a občanom Sýrie umožňuje požiadať o azyl bez ohľadu na to, kde prekročili hranice Európskej únie.

Napriek tomu, že mnohí Nemci sa k otázke prijímania utečencov stavajú kladne, vyskytlo sa aj niekoľko prípadov útokov na utečenecké centrá. Z prieskumu verejnej mienky vyplýva, že polovicu Nemcov znepokojuje skutočnosť, že prudko rastúci počet žiadateľov o azyl ochromuje úrady aj verejnosť.

AfD vznikla len začiatkom roku 2013 ako platforma odporcov záchranných balíkov pre ekonomicky slabé krajiny eurozóny. Voličov nespokojných s tradičnými stranami oslovuje aj prísľubmi boja proti kriminalite a neobmedzenej imigrácii.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Nemecko #hranice #opozícia #utečenci