Maďarsko dostalo štyri milióny eur na riešenie migračnej krízy

Európska komisia v utorok uvoľnila štyri milióny eur, o ktoré Maďarsko požiadalo v polovici augusta v súvislosti s gradujúcou migračnou krízou. Komisia to oznámila s tým, že peniaze budú použité na zlepšenie infraštruktúry a vybavenia maďarských centier pre utečencov.

08.09.2015 11:04 , aktualizované: 13:36
maďarsko, diaľnica, utečenci, migranti, Foto: ,
Z utečeneckého tábora v pondelok utiekla takmer tisícka ľudí, tí sa potom po diaľnici pešo vydali do Budapešti.
debata (10)

Už v pondelok získalo z Azylového, migračného a integračného fondu (AMIF) päť miliónov eur tiež Rakúsko ktoré o ne požiadalo v júni. Alpská krajina peniaze použije na zvýšenie prijímacích kapacít svojich utečeneckých zariadení, ale aj na posilnenie administratívy, ktorá musí vybavovať výrazne vyššie množstvo žiadostí o azyl.

Práve do Rakúska a často potom ďalej do Nemecka, odišli v minulých dňoch tisíce migrantov z Maďarska po tom, čo sa ich maďarské úrady určitý čas neúspešne snažili na svojom území zadržať a registrovať. Do maďarských zariadení pre utečencov však nakoniec zamierila len úplná menšina týchto ľudí.

Poskytnuté peniaze majú Budapešti pomôcť zlepšiť vybavenie existujúcich zariadení pre utečencov a zriadiť nové centrá, kúpiť pre nich vybavenie a zásoby aj rozšíriť počty ich zamestnancov a dopravné možnosti.

Maďarsko zadržalo za tento rok takmer 170-tisíc utečencov

Maďarsko tento rok zadržalo takmer 170 000 utečencov, ktorí sa cez túto krajinu snažia dostať do bohatších štátov Európskej únie. V utorok to podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI oznámila polícia.

Zároveň uviedla, že v pondelok hranice zo Srbska prekročilo asi 2 500 utečencov, ďalších 2 700 utečencov zadržali maďarské úrady vo vnútrozemí. Počas noci sa do záchytného tábora Röszke na juhu Maďarska pri hraniciach so Srbskom vrátilo niekoľko stoviek utečencov, ktorí predtým zo zariadenia utiekli.

Zverejnená policajná bilancia uvádza, že tento rok v krajine zadržali 169 337 migrantov, cudzinecký úrad ich zatiaľ zaregistroval necelých 156 000. Zástupca šéfa cudzineckého úradu Attila Kiss na tlačovej konferencii povedal, že imigračný úradníci vybavujú azylovej žiadosti 24 hodín denne, aby nápor zvládli.

V pondelok polícia na hraniciach so Srbskom zadržala 2 471 utečencov, medzi ktorými bolo aj 660 detí. Ďalších viac ako 2 700 ľudí, ktorí sa pri vstupe do krajiny nepodrobili požadovanej registrácii, policajti zadržali na rôznych miestach Maďarska. Zadržali tiež dvanásť údajných pašerákov ľudí.

Z utečeneckého tábora v pondelok utiekla takmer tisícka ľudí, tí sa potom po diaľnici pešo vydali do Budapešti, odkiaľ potom chceli pokračovať do Nemecka. Polícia kvôli tomu z bezpečnostných dôvodov na diaľnici zastavila prevádzku. V utorok MTI informovala, že všetci utečenci boli autobusmi prepravení späť do tábora a že polícia pri ich transporte nemusela použiť donucovacie prostriedky.

Maďarsko je hlavnou tranzitnou krajinou na takzvanej balkánskej ceste, po ktorej vysídlenci prúdia predovšetkým do Nemecka a Švédska. Maďarský premiér Viktor Orbán chce príliv utečencov do krajiny zastaviť pohraničným plotom, ktorý vzniká na hraniciach so Srbskom. Dokončili už „žiletkovú bariéru“, ktorá sa teraz mení na štyri metre vysoký plot.

Stavenisko si v pondelok Orbán v rámci neohlásenej inšpekcie prezrel. Kvôli nespokojnosti premiéra s tempom stavby plota následne rezignoval minister obrany Csaba Hendy. Utorkové vydanie maďarského provládneho denníka Magyar IDOK uvádza, že premiér chce budovanie bariéry urýchliť nasadením ďalších pracovných síl. Plot stavia armáda.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #utečenci #finančná pomoc #migračná kríza