OSN: Kríza na Ukrajine si vyžiadala takmer 8-tisíc obetí

Konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla, keď tam vládne sily spustili takzvanú protiteroristickú operáciu proti proruským separatistom, vyžiadal najmenej 7 962 mŕtvych a 17 811 zranených.

08.09.2015 13:47 , aktualizované: 15:03
debata (75)

Vyplýva to zo štatistiky, ktorú v utorok v Ženeve zverejnil Úrad OSN pre ľudské práva. V správe sa konštatuje, že ide o „konzervatívny odhad a skutočné čísla môžu byť podstatne vyššie“.

Agentúra Ukrinform informovala, že v prestrelkách, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín aj napriek prímeriu, prišiel o život jeden vojak vládnych síl a ďalší dvaja boli zranení.

Rusko oceňuje pokoj v Donbase, trvá na dodržiavaní protokolov

Intenzita ostreľovania na východe Ukrajiny je v týchto dňoch najnižšia za 1,5 roka bojových operácií, uviedol to v utorok v Kyjeve ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak. Od 1. septembra platí v Donbase prímerie, na ktorom sa obe strany konfliktu dohodli 26. augusta v bieloruskom Minsku na poslednom zasadnutí kontaktnej skupiny.

Poltorak spresnil, že „taký pokoj, ako teraz, v Donbase nebol "prakticky pol druha roka“. Uviedol, že za 24 hodín zaznamenávajú dva až štyri prípady ostreľovania. Upokojenie situácie na východe Ukrajiny konštatoval v utorok aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý však súčasne obvinil Kyjev z neplnenia ďalších bodov mierovej zmluvy uzavretej pod patronátom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Peskov pripomenul, že dohoda podpísaná vo februári v bieloruskom Minsku počíta aj s priznaním autonómie pre regióny na východe krajiny i amnestiou. Peskov sa vyjadril aj k možnej schôdzke šéfov štátov a vlád tzv. normandskej štvorky, ktoré v pondelok avizoval Hollande. Hovorca pripustil, že rokovanie by sa „na tej či onej úrovni“ mohlo uskutočniť.

Spresnil, že situácia sa vyjasní po schôdzke šéfov diplomacií Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny. Podľa Peskova by sa mohol uskutočniť aj telefonický rozhovor lídrov, v rámci ktorého by sa mohli dohodnúť na termíne vrcholnej schôdzky.

V Minsku sa v utorok začalo stretnutie koordinátorov pracovných skupín kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa agentúry TASS by mohlo dôjsť k podpísaniu nového dokumentu o odsune vojenskej techniky v Donbase.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #kríza na Ukrajine #Stepan Poltorak #Dmitrij Peskov