Moskva: Nikdy sme netajili vojenskú spoluprácu so Sýriou

Ruské ministerstvo zahraničia potvrdilo, že v Sýrii pôsobia ruskí vojenskí experti. "Je to prvé oficiálne potvrdenie prítomnosti ruských vojakov v Sýrii, po týždňoch rastúcich dohadov, že Moskva môže zvyšovať ich prítomnosť," poznamenala agentúra Reuters.

09.09.2015 12:20
debata (83)

Hovorkyňa ruskej diplomacie uviedla, že experti pomáhajú s dodávkami ruských zbraní Damasku. Moskva tieto dodávky zdôvodňuje bojom proti terorizmu.

„Nikdy sme netajili vojenskú spoluprácu so Sýriou. Dlho dodávame Sýrii zbrane a vojenskú techniku, v súlade s dvojstrannými dohodami,“ povedala hovorkyňa s tým, že všetko zodpovedá medzinárodnému právu. „Môžem potvrdiť to, čo sa mnohokrát hovorilo po celé dlhé roky, že v Sýrii sú ruskí vojenskí špecialisti, ktorí pomáhajú so zvládnutím dodávané techniky,“ zdôraznila.

Upozornila, že z týchto známych skutočností sa robia senzácie, hoci všetci dobre vedia, že Rusko má svoju námornú základňu v sýrskom prístave Tartus.

Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa sýrskej armády dodal, že ruskí experti boli v Sýrii vždy, ale vlani ich bolo viac.

Ruskí experti podľa denníka Vedomosti dospeli k názoru, že dodávky ruských zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu do Sýrie skutočne od začiatku augusta vzrástli. Ale až doteraz vraj nevidí známky potvrdzujúce, že v Sýrii ruskí vojaci naozaj bojujú. Podobné obvinenia v médiách sú vraj spôsobom nátlaku na Moskvu.

Niektorí experti nevylučujú, že napriek rozdielnym názorom Moskvy a Washingtonu na režim Assada by sa obe veľmoci mohli spojiť v boji proti Islamskému štátu.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v sobotňajšom telefonáte so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym upozornil na vyjadrenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že „hovoriť o ruskej účasti v boji je zatiaľ predčasné“.

Kerry v sobotňajšom telefonáte Lavrovovi vyjadril predovšetkým obavy Američanov vyvolané správami o zapojení Ruska do konfliktu v Sýrii. To by podľa USA mohlo ešte viac vyhrotiť konflikt, viesť k väčšej strate nevinných životov, zvýšiť množstvo utečencov a navyše by mohol hroziť stret s koalíciou vedenou Spojenými štátmi.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #koalícia #ruské zbrane