USA chcú pomôcť Izraelu zachovať vojenskú prevahu nad jeho nepriateľmi

USA chcú spolu s Izraelom hľadať cestu, ako zabezpečiť vojenskú prevahu židovského štátu nad jeho nepriateľmi. Na stretnutí s predstaviteľmi amerických židovských organizácií vo Washingtone to v stredu vyhlásil viceprezident Joe Biden.

10.09.2015 08:05
Joe Biden Foto: ,
Americký viceprezident Joe Biden
debata (37)

Podľa amerických vládnych zdrojov pripravuje Washington stretnutie na túto tému s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Biden sa na stretnutí snažil získať podporu pre jadrovú zmluvu s Iránom, ktorá má medzi židovskými kruhmi v USA mnoho tvrdých odporcov. Viceprezident konštatoval, že USA sú „plne a absolútne pripravené“ rokovať so zástupcami izraelských tajných a obranných orgánov, aby zistili, aké sú ich potreby.

Zatiaľ oficiálne neoznámili, na akej úrovni ani kedy by sa americko-izraelské rokovanie malo uskutočniť. Zdroje z Bieleho domu povedali, že USA s Izraelom dojednávajú dátum stretnutia s Netanjahuom „v priebeu budúcich mesiacov“. V minulosti sa prezident Barack Obama s izraelským premiérom obvykle stretával počas septembrového Valného zhromaždenia OSN.

Ak sa Obama s Netanjahuom skutočne stretne, bude to ich prvá schôdzka po podpise zmluvy svetových mocností s Iránom o jeho kontroverznom jadrovom programe. Dohoda je predmetom tvrdej kritiky Izraela a výrazne zhoršila jeho vzťahy s USA.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Benjamin Netanjahu