Clintonová klesá, Trump stúpa

Hillary Clintonová sa nestačí diviť. Demokratická kandidátka má v kampani nečakané problémy. Zľava ju ohrozuje Bernie Sanders, sprava Donald Trump.

10.09.2015 08:39
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová naráža na svojej vytúženej ceste do Bieleho domu na problémy. Politicky ju ohrozujú nezávislý senátor Bernie Sanders a republikánsky miliardár Donald Trump.
debata (22)

Nezávislý senátor sa hlási k sociálnym demokratom. Sprava zase musí Clintonová dávať pozor na vzostup republikánskeho kandidáta miliardára Donalda Trumpa. Prezidentské voľby sa v USA konajú 8. novembra 2016.

Sociálny demokrat

Sanders nie je členom Demokratickej strany, ale usiluje sa v rámci nej získať prezidentskú nomináciu. Clintonová nad ním podľa priemeru posledných štyroch prieskumov vedie o 25,5 percenta. Lenže ešte v apríli mal Sanders celoštátnu podporu okolo štyroch percent. Teraz ho podporuje o dvadsať percent viac ľudí. Clintonová bola v apríli na úrovni 60 percent. Momentálne je pod 50.

Clintonová musí bojovať. V roku 2008 sa presvedčila, že v politike nie je nič isté.
Diana Calinová, politologička

Ešte nepríjemnejšie sa pre bývalú ministerku zahraničných vecí vyvíjajú prieskumy v štáte New Hampshire. Vo februári 2016 sa tu budú konať druhé demokratické primárky. Prvé budú v Iowe, kde si Clintonová nad Sandersom udržiava náskok. No v New Hampshire už podľa priemeru posledných troch prieskumov vedie o 7,6 percenta. Ešte začiatkom augusta Clintonová porážala Sandersa v tomto štáte o 15 percent.

Manželku exprezidenta Billa Clintona teraz asi tak trochu máta rok 2008. Aj vtedy bola favoritkou demokratických primárok. Nakoniec však prehrala s Barackom Obamom. Hoci Sanders je oveľa slabší protivník, Clintonová by urobila chybu, keby ho podcenila. Ak by sa sociálnemu demokratovi skutočne podarilo vyhrať primárky v New Hampshire, bol by to signál voličom, že demokratka je politicky zraniteľná.

Sanders zatiaľ vedie kampaň umne. Na Clintonovú priamo veľmi neútočí, poukazuje však na rozdiely medzi kandidátmi. Demokratickú favoritku podporujú veľkí finanční donori, Sanders však kampaň do veľkej miery platí z príspevkov obyčajných ľudí.

"Senátor Sanders má výhodu, že sa môže zaoberať politikou, kým Hillary Clintonová musí vysvetľovať a obhajovať obsah svojho súkromného e-mailového servera,“ pripomenula pre Pravdu politologička Diana Carlinová z univerzity v St. Louis.

Expertka hovorí o probléme, ktorý Clintonovú trápi už niekoľko mesiacov. Keď bola šéfkou americkej diplomacie, na komunikáciu používala súkromný e-mail. Clintonová tvrdí, že neporušila žiadne pravidlá a na všetko mala povolenie. Kritici však poukazujú na možný únik tajných informácii. Demokratka to nepripúšťa.

"Neposlala som ani som neprijala žiadne informácie, ktoré by boli označené, ako utajované,“ vyhlásila Clintonová v rozhovore pre agentúru AP. Uznala však, že by bolo asi lepšie, keby na pracovné záležitosti využívala oficiálny e-mail.

Bernie Sanders (vľavo) zdraví svojich... Foto: SITA/AP, Reuters
Bernie Sanders, Donald Trump Bernie Sanders (vľavo) zdraví svojich stúpencov. Vpravo republikánsky kandidát Donald Trump.

Podľa politológa Justina Holmesa zo Severoiowskej univerzity sa však bude musieť Clintonová čo najrýchlejšie prispôsobiť novej situácii. Zdalo sa, že demokratické primárky vyhrá bez najmenších problémov a tak mala nastavenú aj kampaň. "Zrazu však čelí skutočnej konkurencii a nie som si istý, či to čakala,“ uviedol pre Pravdu Holmes.

Republikánsky miliardár

Ešte šokujúcejší nástup do prezidentskej kampane ako Sanders zažíva republikánsky miliardár Donald Trump. Podľa priemeru posledných piatich prieskumov Clintonová nad ním v celoštátnom meradle vedie už len o 2,4 percenta. Ešte začiatkom augusta bol medzi nimi rozdiel takmer 15 percent. Odvtedy sa však Trump pevne usadil na čele rebríčka popularity republikánskych kandidátov. Zdá sa, že svojou rétorikou oslovuje čoraz viac Američanov.

Zatiaľ známemu miliardárovi neublížili ani jeho škandalózne výroky, ani to, že sa zjavne neorientuje v zahraničnej politike. Ani fakt , že v minulosti niekoľko ráz zmenil politické kabáty. Z nezávislého bol demokratom, potom zase preskočil k Reformnej strane a teraz je republikán.

Je však celkom možné, že práve to je na Trumpovi pre voličov zaujímavé. Jeho názory, ktoré sú len veľmi málo zviazané ideológiou, odzrkadľujú aj pohľad mnohých Američanov na svet. Trump by zbombardoval Islamský štát a poslal naň vojakov. Je mu však jedno, či je Ukrajina v NATO, alebo nie. A hovorí, že by bolo potrebné viac zdaniť bohatých v prospech strednej triedy. Za to Trumpa dokonca pochválil nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Paul Krugman. Liberálny ekonóm pritom určite nie je fanúšik excentrického miliardára a viac ráz sa o ňom vyjadril s dešpektom.

"Trump si získal pozornosť médií a prieskumy verejnej mienky odrážajú aj to, že ho Američania poznajú,“ vysvetľuje Carlinová. "Momentálne ho ľudia vnímajú, ako niekoho, kto predstavuje opak bežnej politiky. Je potrebné si uvedomiť, že medzi voličmi je nepopulárny Kongres aj prezident. Trump pre nich predstavuje možnú zmenu. Clintonová je tiež veľmi známa, ale zároveň má za sebou najpestrejšiu politickú minulosť. Je však veľa voličov, ktorí chcú niečo iné. Clintonová musí bojovať. V roku 2008 sa presvedčila, že v politike nie je nič isté,“ dodala politologička.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #Prezidentská kampaň #Donald Trump