Jeho rodina je šokovaná. Kto je muž, ktorého podrazila kameramanka?

Takmer vo všetkých médiách sa objavilo šokujúce video, ktoré zachytáva kameramanku maďarskej N1TV, ako na srbsko-maďarskej hranici podrazila nohy utečencovi s dieťaťom v náručí.

10.09.2015 15:54
debata
Kameramanka maďarskej televízie podrazila nohy...
kameramanka, utečenci Kameramanka maďarskej televízie podrazila nohy sýrskemu utečencovi, ktorý utekal s dieťaťom na rukách.

K incidentu došlo v utorok večer pri pohraničnej obci Röszke, keď sa utečenci snažili preraziť kordón policajtov, aby mohli putovať ďalej smerom na Budapešť a odtiaľ sa dostať do Nemecka.

Arabským médiám sa podarilo zistiť, kto muž je a aký je jeho príbeh. Volá sa Osama Abdul Mohsen a pochádza zo sýrskeho mesta Deir ez-Zor. Svoj domov aj s rodinou opustil hneď po vypuknutí vojny v Sýrii. Zanechal tam svojich príbuzných i futbalový klub, ktorý trénoval.

Sýrčan Osama Abdul Mohsen so sedemročným synom... Foto: Facebook
utečenec, Maďarsko Sýrčan Osama Abdul Mohsen so sedemročným synom Zaidom.

S rodinou sa potom uchýlil v utečeneckom tábore v Turecku. Tam nechal svoju manželku a staršieho 19-ročného syna a spolu s mladším sedemročným synom Zaidom sa rozhodol vydať sa na riskantnú cestu a dostať sa do Grécka. Jeho plánom bolo dostať sa do Nemecka, kde by požiadal o azyl a pripravil pre svoju rodinu nový domov, do ktorého by neskôr mohla prísť aj jeho manželka s druhým synom, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Osama na svojom konte na Facebooku zverejnil vo svojom poslednom statuse 9. júna – deň pred odchodom na cestu do Európy – fotografiu futbalistov klubu, ktorý trénoval a ktorý mu zapózovali aj so synom Zaidom.

Do statusu dopísal „Nádej“, na čo mu jeho priatelia želali veľa šťastia na dlhej ceste za pokojným životom. Trikrát sa pokúšal dostať do Grécka, no neúspešne. Štvrtý pokus však vyšiel a z Grécka vyrazil smerom do Macedónska. Odtiaľ viedli jeho kroky do Srbska a Maďarska, kde došlo k známemu incidentu.

Starší syn Muhammad v rozhovore pre Huffington Post Arabi povedal, že jeho rodina zostala šokovaná, keď sa v televízii objavili zábery, ako kameramanka podrazila nohy jeho otcovi, ktorý spadol na malého Zaida.

Kameramanku Petru Lászlóovú televízia prepustila. „Mnoho Sýrčanov stratilo svoje domovy, niektorí Európania zase srdce,“ poznamenal ku kauze maďarský novinár Szabolcs Panyi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #migračná kríza #N1TV #kameramanka