Kvóty? V EÚ sa mení nálada

V Európskej únii možno nakoniec nastane väčšinový súhlas s návrhom povinného prerozdelenia utečencov. Slovník sa mení vo veľkých štátoch, ako sú Poľsko a Španielsko, pričom jednoznačné nie už nepočuť ani z Maďarska.

11.09.2015 08:48
utečenci, Grécko Foto: ,
Nápor sýrskych utečencov na gréckom ostrove Lesbos neutícha. Prichádzajú ďalší, ktorí sa doplavili z Turecka. Z Grécka sa snažia dostať do bohatších štátov EÚ.
debata (56)

Najnovšie výroky tak zároveň ukazujú, že zásadné odmietanie kvót, o ktorom pred niekoľkými dňami spoločne hovorili lídri krajín visegrádskej štvorky (V4), pomaly prestáva platiť. Bolo to minulý piatok, keď štvorica štátov nesúhlasila s novým plánom Európskej komisie. Na mimoriadnom summite V4 v Prahe vtedy hovorili spoločným tónom lídri Česka, Poľska, Maďarska aj Slovenska.

Kopaczová obracia

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán už rozpráva, že si vie predstaviť „rozumnú diskusiu o kvótach“. Poľská premiérka Ewa Kopaczová pripúšťa, že jej krajina by mohla prijať viac utečencov, ako bola doteraz ochotná. Na summite V4, naopak, prízvukovala, že treba liečiť zdroj choroby, nie príznaky, lebo podľa nej jedine Európania vyzvú ďalších, aby utekali do EÚ. Pred týždňom poukazovala, že sa treba sústrediť na vyriešenie konfliktu v Sýrii a Líbyi, a nie na kvóty. „V opačnom prípade sa vyľudní jeden svetadiel a preľudní sa druhý – Európa,“ vystríhala minulý piatok.

Teraz Kopaczová hovorí, že je pripravená vyjednávať o počte utečencov umiestnených do Poľska. Konkrétnu predstavu neprezradila, ale zjavne to bude viac ako doteraz Varšavou akceptovateľných dvetisíc osôb. (Podľa predstavy Bruselu by ich malo byť až 12-tisíc.) Kopaczová po stretnutí s ministrami a šéfom hornej komory parlamentu zdôraznila, že „máme do činenia s oveľa vážnejšou situáciou ako predtým, je to humanitárna katastrofa“. Dodala, že Poľsko už začalo vyjednávať s Bruselom o svojom podiele utečencov. „Chceme si však udržať kontrolu nad tým, koho prijmeme a koľkí k nám prídu,“ uviedla podľa serveru Gazeta Wyborcza.

Kopaczová upozornila na princíp solidarity v EÚ. Položila si rečnícku otázku, že čo by poľská vláda povedala svojim občanom, až sa zmení situácia a bude to Poľsko, kto bude potrebovať pomoc, pretože sa k nemu budú valiť státisíce utečencov. „Čo sa týka našej východnej hranice, ak vznikne vážna hrozba, obrátil by sa k nám zvyšok Európskej únie tiež chrbtom?“ upozornila podľa portálu The News.

Premiérka chcela zapojiť do debaty opozíciu, ale jej zástupcovia ignorovali pozvanie. Pokus o konsenzus politických strán nevyšiel Kopaczovej, pod čo sa očividne podpisujú blížiace sa parlamentné voľby. Opozícia je tvrdo proti systému povinných kvót; evidentne dúfa, že týmto postojom si nakloní k sebe viac voličov.

Iný tón Španielska

Ešte výrazne viac ako Varšava sa kladne k návrhu Európskej komisie stavia Madrid. „Je to zásadná zmena v názore Španielska, ktoré doteraz tvrdilo, že ho žiadajú, aby prijalo priveľa utečencov,“ upozornila agentúra Reuters.

Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamariová naznačila, že jej krajina je pripravená na maximálnu ústretovosť: „Španielsko prijme toľko utečencov, koľko nás žiada Európska komisia,“ povedala pre televíznu stanicu La Sexta. Podľa výpočtov Bruselu by to malo byť približne 19-tisíc osôb.

Ešte pred týždňom vicepremiérka poukazovala na to, že španielske kapacity sú preplnené. Zároveň pripomenula, že jej krajina má vážne problémy s 22-percentnou mierou nezamestnanosti a že do nej už aj tak smeruje veľa utečencov priamo zo severu Afriky vzhľadom na blízku zemepisnú polohu.

Najnovšie zmeny postojov môžu mať niekoľko príčin. Je verejné tajomstvo, že Nemecko (v poslednom čase silno podporované Francúzskom) nalieha na ostatné krajiny EÚ, aby prejavili solidaritu.

Spoluzodpovednosť ukazuje aj Británia, ktorá by chcela prijať 20-tisíc utečencov, ktorí sa nachádzajú mimo územia únie. (Briti pritom majú dávnejšie dohodnutú výnimku, že nemajú povinnosť zapojiť sa do systému povinných kvót.)

V prípade Španielska médiá upozorňujú, že na verejnú mienku zapôsobila fotografia mŕtveho sýrskeho chlapčeka, ktorého vyplavilo more na pobrežie v Turecku po tragickom pokuse rodiny doplaviť sa do Grécka. Je tu však určite aj tlak nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá rokovala minulý týždeň so španielskym premiérom Marianom Rajoyom a podľa tlače na neho apelovala, aby Madrid podporil myšlienku európskej solidarity vo vzťahu k utečencom.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty pre cudzincov