Obdobie tolerancie sa končí, odkazuje Budapešť migrantom

Utečencom na južných hraniciach Maďarska akoby v ušiach znela výzva z hromadného dopravného prostriedku: Urýchlite nástup, dvere sa zatvárajú! Vyše 3 300 migrantov, suverénne najviac od prepuknutia krízy, vzalo útokom za 24 hodín stále nedokončenú hraničnú zábranu zo strany Srbska.

11.09.2015 09:15
utečenci, Maďarsko Foto: ,
Utečenci na srbsko-maďarskej hranici na železničnej trati v blízkosti Röszke.
debata (126)
Buď podliezli kotúče žiletkového ostnatého drôtu, alebo ich obišli cez neprehradené koľajnice. Tento stav sa však do štyroch dní má skončiť. „Pätnásteho septembra o polnoci nastane nová situácia,“ vyhlásil vo štvrtok šéf úradu predsedníctva maďarskej vlády János Lázár. „Obdobie tolerancie sa skončí, začne sa nová éra,“ citoval tohto po premiérovi Viktorovi Orbánovi druhého najmocnejšieho politika krajiny portál Index.

Utečenci, prevažne Sýrčania, Afganci a Iračania, postupujú na sever o preteky s časom. Orbánova vláda sa prostredníctvom letákov distribuovaných v Srbsku a Macedónsku postarala o to, aby sa dozvedeli, že ilegálne narušenie hraníc bude od budúceho utorka v Maďarsku považované už nie za priestupok, ale za trestný čin. Hroziť zaň bude niekoľkoročné väzenie a vysoká pokuta.

Utečenci, ktorých sa na srbskej strane hranice nahromadilo vyše päťtisíc, by to do sprísnenia hraničného režimu mali stihnúť. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ich však na celej balkánskej trase postupuje smerom k Maďarsku až 42-tisíc. Pre sedemtisíc presúvajúcich sa momentálne cez Macedónsko by štyri dni mohli stačiť, tridsaťtisíc ďalších v Grécku však na putovanie do Maďarska môže potrebovať aj desať dní, odhadujú experti UNHCR.

Čo bude túto neskoršiu vlnu čakať? Oveľa tvrdšie podmienky, než akými cez Maďarsko tento rok prešlo dosiaľ už 176-tisíc migrantov, varuje Orbánova vláda. Podľa Lázára je veľmi pravdepodobné, že už 15. septembra kabinet vyhlási krízový stav. Balík zákonov, ktorý koncom minulého týždňa prijal parlament, ho na to oprávňuje už pri oveľa slabšom migračnom tlaku, než akému Maďarsko v súčasnosti čelí.

Budapešť chce dosiahnuť, aby migranti mohli vstúpiť do krajiny len na oficiálnych hraničných priechodoch. Práve preto na 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom, kadiaľ prichádza vyše 99 percent migrantov, sa od začiatku augusta stavia popri provizórnej prvej línii s ľahko prekonateľným ostnatým drôtom aj oveľa ťažšie priechodná 3,5 metra vysoká kovová zábrana. S tempom jej výstavby, ktorú majú na starosti armádni ženisti, bol Orbán po pondelňajšej inšpekcii taký nespokojný, že nečakane vymenil ministra obrany. Nový šéf rezortu István Simicskó premiérovi sľúbil výrazné zrýchlenie prác. Tie by podľa štvrtkového oznámenia mali byť hotové možno aj o mesiac skôr, ako bol doterajší záväzný termín stanovený na koniec októbra.

Aj tak však medzi začiatkom „novej éry“ a vytúženým hermetickým uzavretím zelenej hranice zostáva ešte vyše dvojtýždňová medzera. Orbánova vláda si veľa sľubuje od letákovej kampane, v ktorej migrantov varuje, že za poškodenie hraničnej zábrany im hrozí väzenie. Humanitárni aktivisti to však označujú za naivné očakávanie, pretože ľudí utekajúcich pred vojnou podľa nich nie je ľahké zastrašiť.

Budapešť však počíta aj s tým, že po vyhlásení migračného krízového stavu bude na zelenej hranici vykrývať medzery pri plote živou silou. Hoci parlament ešte pre obštrukcie opozície nestihol prijať novelu zákona umožňujúcu vyslať na ochranu hraníc vojenské jednotky, s príchodom nového šéfa rezortu obrany sa armáda na túto úlohu okamžite začala pripravovať. Minister Simicskó odhadol, že na srbskú hranicu by mohlo byť odvelených 3– až 4-tisíc vojakov. Tí by mali pomáhať asi tisícke vyčerpaných policajtov, ktorí tam momentálne slúžia a netrpezlivo čakajú na posilnenie o prisľúbených vyše 2 100 príslušníkov novovznikajúcich takzvaných rôt pohraničných lovcov.

„Treba zabezpečiť značnú živú silu. Každý sa musí prichystať na intenzívnu prácu v najbližších týždňoch,“ prikázal na ostatnom zasadaní národnobezpeč­nostného kabinetu Orbán. Premiér si je totiž vedomý, že lovenie ilegálnych migrantov na zelenej hranici, ktoré chvíľami pripomína detskú hru „kráľu, kráľu, daj vojačka“, bude ešte istý čas pokračovať.

Nový migračný režim, v rámci ktorého majú na hranici so Srbskom vzniknúť tri tranzitné zóny s podobným exteritoriálnym štatútom, ako na medzinárodných letiskách, však má začať platiť už v utorok. Migranti v týchto tranzitných zónach budú môcť podať žiadosť o azyl, ktorá podľa nových pravidiel bude posúdená v lehote 12 dní (v Nemecku je na to vyhradený celý rok). Tí, ktorých žiadosť úrady zamietnu, budú okamžite vykázaní do krajiny, odkiaľ prišli. Minister Lázár vo štvrtok jasne naznačil, že taký osud čaká väčšinu. „Maďarsko považuje za bezpečné štáty Srbsko aj Grécko, čo bude smerodajné pri posúdení žiadostí migrantov, ktorí nimi prešli,“ cituje ho portál HVG.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci