Záplavy a zosuvy pôdy v Japonsku majú troch mŕtvych

Najmenej troch ľudí pripravili o život rozsiahle záplavy a zosuvy pôdy v Japonsku. Ďalších prinajmenšom 26 ľudí je nezvestných.

11.09.2015 10:12
Japonsko, záplavy Foto:
Obyvatelia v člne v prefektúre Ibaraki.
debata

Japonská automobilka Toyota kvôli silným dažďom pozastavila výrobu v troch závodoch, neskôr ju ale obnovila. Domovy muselo kvôli nepriaznivému počasiu opustiť vyše 100 000 ľudí.

Doteraz sú podľa agentúry AFP potvrdené tri obete, konečná bilancia však podľa miestnych médií môže byť ešte horšia. Jedna žena zahynula, keď jej auto zmietla voda. Ďalšia žena prišla o život po tom, čo jej dom zničil zosuv pôdy. Zranenia utrpelo najmenej 27 ľudí, z toho osem vážne. Úrady zmobilizovali asi 5800 vojakov, policajtov a hasičov, aby pomohli skoro šiestich stovkám ľudí, ktoré uväznili prívaly vôd.

„Som tu od štvrtkového rána a ja nemám žiadne správy o svojej rodine. Nemám sa do čoho prezliecť,“ povedala AFP jedna z opatrovateliek z domova dôchodcov. Odišla na nákup, zatiaľ čo deti a manžel zostali v dome, kde ich uväznila voda. „Môj muž zostal v rodinnom podniku. Voda mu siahala až po hruď, ale dokázal sa dostať na poschodie, odkiaľ ho evakuovali,“ rozprávala jej vrstovníčka, tiež obyvateľka evakuačného strediska, kam sa uchýlila na radu syna, ktorý pracuje u hasičov.

Najväčšia japonská automobilka Toyota musela zrušiť dennú zmenu v troch závodoch na severovýchode Japonska. Prinútili ju k tomu výdatné dažde, kvôli ktorým sa vyliala z brehov rieka v meste Osaki v prefektúre Mijagi. Voda tam zaplavila ryžové polia. Záchranári na gumových člnoch prevážali ľudí zo zaplavených domov do bezpečia, Toyota medzitým oznámila obnovenie výroby, jej závody poškodené neboli. Meteorológovia varujú pred prudkými dažďami v niektorých oblastiach na severe Japonska. Najviac utrpelo zrejme mesto Džósó, ležiace asi 60 kilometrov severne od Tokia, kde veľká voda odnášala domy aj s ich majiteľmi. Rieka, ktorá sa vyliala z brehov, tam podľa médií zaplavila oblasť 32 štvorcových kilometrov s 6500 domami. Medzitým už ale voda značne opadla.

Záplavové lejaky prišli na východ Japonska deň potom, čo sa v stredu cez hlavný japonský ostrov Honšú prehnal tajfún Etau. Kvôli nemu úrady vyzvali preventívne na evakuáciu státisíce ľudí, vrátane obyvateľov niektorých štvrtí Tokia. Viac ako 100 000 ľudí výzvy na evakuáciu poslúchli.

V niektorých častiach Japonska spadlo počas 48 hodín do štvrtkového poludnia viac ako dvojnásobné množstvo zrážok, než býva v septembri obvyklé. Súčasné záplavy tak patrí k najhorším za viac ako 60 rokov.

V Japonsku je vyčíňanie živlov pomerne časté, krajinou sa preženú početné tajfúny každý rok. Stále živé sú spomienky na vlnu cunami, ktorá v roku 2011 pripravila viac ako 18 000 ľudí o život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #záplavy #zosuv pôdy