Jaceňuk predviedol 'leteckú' šou

Ukrajinský premiér nešetril v Bratislave nielen kritikou na adresu Ruska, ale ani teatrálnymi gestami na jeho adresu. Medzi tie posledné určite patrí jeho vyhlásenie o zatvorení ukrajinského vzdušného priestoru pre ruské lietadlá letiace do Sýrie.

12.09.2015 10:07
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas návštevy Bratislavy.
debata (89)

„Dnes ráno som prikázal Ukraeeroruchu (organizácia kontrolujúca vzdušný priestor – poz. red.) sprísniť kontrolu pohybu ruských lietadiel smerujúcich do Sýrie. Vzdušný priestor nad ukrajinským územím je pre tieto stroje úplne zatvorený a vzdušný priestor nad neutrálnymi (medzinárodnými – pozn. red.) vodami sa teraz osobitne prísne kontroluje,“ vyhlásil Jaceňuk pred novinármi po štvrtkovom rokovaní s premiérom Robertom Ficom v Bratislave, citovaný ukrajinským portálom Novoe vremia.

Čoho sú hodné niektoré vyhlásenia ukrajinského premiéra, vidieť už z prvých ohlasov na jeho „leteckú“ šou. „Je to letecké divadlo. Jaceňuk nemôže totiž zakázať niečo, čo neexistuje. Ide o ďalšiu z divadelných kompozícií ukrajinského premiéra,“ cituje ukrajinský portál Pressa Ukrainy jednu z prvých reakcií z úst prvého podpredsedu zahraničného výboru Rady federácie Vladimira Džabarova.

V tejto súvislosti šéfovi ukrajinského kabinetu pripomenul, že ruské lietadlá už viac ako rok nelietajú ponad Ukrajinu, ale ju oblietavajú. Platí to pre lety na juh i do Európy. Výnimkou sú iba priame linky z Moskvy do Kyjeva a Dnepropetrovska. „Jaceňukovo vyhlásenie je preto fraškou. Pokusom upútať pozornosť a ukázať, že spoločne s Bulharskom sa pripája do boja proti Rusku v sýrskej otázke. Nemyslím si však, že pán Jaceňuk je natoľko neznalý pomerov, že by nevedel o situácii,“ dodal Džabarov.

Leonid Sluckij, predseda výboru pre otázky euroázijskej spolupráce v Dume, bol oveľa otvorenejší. Podľa neho Jaceňuk v Bratislave konal pod tlakom USA.

„A tak sa Kyjev na žiadosť Washingtonu mení na spolupáchateľa Islamského štátu a ako taký nesie aj zodpovednosť za následky spojené s občianskou vojnou v Sýrii. Rusko pomáhalo a bude pomáhať Sýrii v boji proti teroristom a uzavretý ukrajinský vzdušný priestor nám v tom nezabráni. Rovnako ako v prípade Bulharska aj teraz nájdeme inú cestu,“ povedal Sluckij citovaný agentúrou RIA Novosti.

Spomínané Bulharsko napokon prelety síce povolilo, ale pod podmienkou, že bude kontrolovať humanitárny tovar na palube ruských lietadiel, s čím Moskva nesúhlasila. Povolenie dalo aj Grécko a následne aj Irán. Problém je iba v tom, že na rozdiel od bezproblémovej pozemnej trasy, ktorá do Sýrie vedie cez Irán a jemu priateľsky naklonený Irak, o leteckom moste musí Moskva rokovať s medzinárodnou koalíciou, ktorá používa vzdušný priestor pri bombardovaní radikálnych islamistov z IŠ v Sýrii.

„Uzatvorením vzdušného priestoru pre ruské lietadlá sa Ukrajina správa ako člen NATO,“ pridal sa ku kritickým reakciám „leteckej“ šou premiéra Jaceňuka aj člen vedenia parlamentnej frakcie Jednotné Rusko Franz Klincevič. „Ukrajina tak hrubo porušila písané i nepísané pravidlá v medzinárodných vzťahoch, ktoré sa tvorili desaťročia,“ cituje ruského politika portál REGNUM. Jaceňukov „zákaz“ charakterizoval ako prvý prejav štátu, ktorý má štatút krajiny stojacej mimo bloku. „Ak nazveme veci pravými menami, tak Ukrajina koná ako člen NATO,“ dodal poslanec.

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina