Svedkovia, ktorí prežili tragickú plavbu: Otec Aljana spolupracoval s pašerákmi

Otec utopeného trojročného chlapčeka Aljana Kurdího, ktorý sa stal jedným zo symbolov zúfalstva utečencov, podľa účastníkov tragickej plavby na grécky ostrov Kos, ktorým sa podarilo prežiť, nehovoril o okolnostiach nešťastia pravdu.

12.09.2015 10:41
utopene dieťa Foto: ,
Snímka utopeného chlapčeka, ktorý zahynul počas plavby z Turecka do Grécka, obletela svet a stala sa symbolom zúfalstva utečencov.
debata (42)

Abdalláh Kurdí vyhlásil, že kapitán kvôli veľkým vlnám spanikáril a z lode vyskočil, preto sa sám ujal kormidla. Traja ľudia, ktorí nešťastie prežili, však vypovedali, že loď kormidloval od vyplávania z Turecka výlučne Abdalláh.

„Príbeh, ktorý rozprával, nebol pravdivý. Neviem, čo ho prinútilo klamať, možno strach,“ povedal Iračan Ahmad Džavád, ktorý plavbu spolu s manželkou prežili, prišli však o jedenásťročnú dcérku a deväťročného syna. Manželia tvrdia, že keď loď zasiahla vlna, Kurdí spanikáril a zrýchlil. Svedčia, že od vyplávania z Turecka kormidloval loď sám.

Džavád ďalej povedal, že Kurdí s pašerákmi ľudí spolupracoval a že po nešťastí k manželom priplával a prosil ich, aby o jeho skutočnej úlohe pomlčali. Džavád dodal, že jeho kontaktom na pašerákov bol istý abú Husajn. „Abú Husajn mi povedal, že Kurdí je ten, kto plavbu organizuje,“ vyhlásil.

Výpoveď Džaváda a jeho ženy potvrdil Iračan Amir Hajdar, ktorý sa plavil na rovnakej lodi. Hajdar Kurdího označil za kormidelníka. V telefonickom rozhovore povedal, že najskôr považoval Kurdího za Turka, pretože nerozprával, neskôr však započul, že sa s manželkou rozpráva sýrskou variantou arabčiny.

Novinári sa neúspešne pokúšali Kurdího, ktorý sa medzitým vrátil do sýrskeho mesta Kobani, niekoľkokrát kontaktovať. Už v minulosti však podobné obvinenia odmietol. „Chcel som kormidlovať, ale neurobil som to. Sú to všetko lži,“ povedal pre britský portál MailOnline. Dodal, že za plavbu zaplatil rovnakú sumu ako ostatní.

Abdalláh Kurdí počas osudnej plavby začiatkom septembra prišiel o manželku a dvoch synov. Po tragédii sa vrátil do Kobani, odkiaľ rodina pochádzala a kde telá svojich blízkych pochoval.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti #pašeráci ľudí #Aljan Kurdí