Taliban oslobodil z väzenia v Afganistane 350 väzňov

Militanti z hnutia Taliban zaútočili v pondelok skoro ráno na väzenie v meste v Ghazní, ktoré je metropolou rovnomennej provincie ležiacej na východe Afganistanu, a oslobodili pritom stovky väzňov.

14.09.2015 08:37
debata (7)

Samovražedný atentátnik sa najprv vyhodil do vzduchu pri vchode do väzenia, následne doň vtrhli ďalší bojovníci Talibanu a otvorili cely, informovala BBC s odvolaním sa na zástupcu provinčného guvernéra Muhammada Alího Ahmadího.

Podľa neho útočníci zabili najmenej štyroch policajtov a oslobodili asi 350 väzňov vrátane približne 150 bojovníkov Talibanu. Sedem policajtov utrpelo pri útoku zranenia. Ahmadí povedal BBC, že útočníci boli veľmi dobre organizovaní a na sebe mali uniformy afganskej armády.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid neskôr potvrdil, že útok uskutočnili traja samovražední atentátnici o 02.00 h miestneho času. Podľa neho bolo oslobodených 400 väzňov a zabitých 40 príslušníkov afganských bezpečnostných zložiek a dozorcov.

Reportér agentúry Reuters videl na mieste činu telá dvoch mužov, zrejme samovražedných atentátnikov, a vrak auta, ktoré bolo pravdepodobne použité na prerazenie hlavného vchodu do väzenia. Bezprostredne po útoku nebola známa identita väzňov ani to, kam ušli.

V roku 2011 ušlo niekoľko stoviek metrov dlhým tunelom takmer 500 väzňov – vrátane mnohých povstalcov Talibanu – z väzenia v meste Kandahár.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #väzenie #Taliban #samovražedný útok