Je po Saddámovi a Kaddáfím na rade Bašár Asad?

Po šume okolo ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, ktorý nepriniesol očakávaný výsledok, sa najnovším hitom západných politikov a médií stalo spochybňovanie legitimity sýrskeho prezidenta.

16.09.2015 07:12
debata (433)
Centrum prístavného mesta Latákija po... Foto: SITA/AP
sýria, teroristický útok, útok, výbuch, požiar, plamene, Centrum prístavného mesta Latákija po minulotýždňovej explózii bomby nastraženej teroristami z Islamského štátu.

„Celé leto Kremeľ rokuje o odstránení Bašára Asada,“ informovala aj agentúra Bloomberg, odvolávajúca sa na bližšie nedefinované diplomatické ruské, saudskoarabské a americké zdroje. S tým, že to potvrdili aj predstavitelia sýrskej opozície. Asada by mali podľa týchto špekulácií postupne stiahnuť z obehu.

Spomínaný plán by však mohol priniesť presne opačný efekt, ako očakávajú spochybňovatelia legitimity sýrskeho lídra. Konkrétne destabilizáciu vládnej a vojenskej štruktúry a eskaláciu konfliktu. Rovnako ako sa to stalo po zvrhnutí Saddáma a Kaddáfího. Podľa Lakhdara Brahimiho, bývalého splnomocnenca generálneho tajomníka pre Sýriu, po páde Asadovej vlády môže hroziť v krajine „somalizácia Sýrie“.

Ako zdôraznil, pri súčasnom rozložení síl alternatívou k Asadovi je nástup k moci islamských radikálov, džihádistov v podobe IŠ alebo organizácie rovnakého zamerania. Strojcovia pokračujúcich verbálnych útokov proti Asadovi by si preto mali najprv zrátať, čo sa stane, ak Asad padne, a či majú dostatok síl zvládnuť situáciu, ktorá nastane a môže krajinu zmeniť na čiernu dieru.

Moskva nezopakuje chybu

„Ruská vláda, ktorá sa s Čínou zdržala pri hlasovaní, keď USA spoločne s Britániou a Francúzskom presadzovali v BR OSN bombardovanie Líbye, si uvedomila, že jej mlčanie umožnilo NATO uskutočniť operáciu, cieľom ktorej bolo zvrhnutie nezávislej vlády v Tripolise namiesto ochrany civilistov. Moskva sa tentoraz nedá zmiasť,“ povedal v rozhovore pre PressTV americký politický analytik Brian Becker a aktivista koalície ANSWER.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že Moskva koná správne v otázke vládnutia Asada. „Posledný vývoj v Sýrii potvrdzuje, že Rusko má pravdu ak tvrdí, že sýrska armáda je najefektívnejšou v boji s IŠ. Mala najväčšie straty, bola najefektívnejšou vojenskou silou. A ak IŠ, ako tvrdia USA, sú hrozbou pre ľudstvo, tak prečo potom nepomôcť Asadovej vláde v boji proti islamským radikálom,“ dodal Becker.

Ruská vojenská pomoc Asadovi, ktorá znepokojuje hlavne USA a ktorá sa koná na základe päť až sedem rokov starých dohôd, vyvracia špekulácie o odstránení sýrskeho prezidenta. Predovšetkým samotným prekvapením Washingtonu nad krokmi Moskvy. Biely dom dokonca najnovšie „upozornil“ Kremeľ, že v prípade pokračujúcej vojenskej podpory Damasku sa môže dostať do medzinárodnej izolácie.

„Izoluje ho to (Rusko) ešte viac od medzninárodného spoločenstva. Ak Rusko bude pokračovať vo vojenskej aktivite v Sýrii, tak to bude znamenať plnenie presne opačných úloh, pred ktorými stojí 60 krajín tvoriacich koalíciu vedenú USA a bojujúcich s teroristickou skupinou Islamský štát,“ vyhlásil najnovšie Josh Earnest, hovorca Bieleho domu, citovaný rádiom Sloboda.

Nejde o terorizmus, ale o Asada

Na spoločný boj proti teroristom, v tomto prípade konkrétne proti IŠ, vyzýva pritom aj Rusko. Ibaže tu nejde o terorizmus, ale o odstránenie Asada spochybňovaním jeho legitimity. Pritom sýrsky prezident už niekoľkokrát nielen vyjadril ochotu spoločne bojovať proti teroristom z IŠ, ale Damask, ako reálna sila, aj čelí rozpínavosti teroristov.

„Asada zvolil ľud, a tak je legitímnym prezidentom,“ zopakovala cez víkend stanovisko Moskvy hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová. Podľa nej pritom Rusko nikdy nebolo za či proti Asadovi a vedelo aj o chybách Damasku napríklad v prípade pomalého tempa reforiem. Ibaže to si aj podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia musia vyriešiť samotní Sýrčania.

Zacharovová zároveň upozornila, že čím viac sa bude tlačiť na Asada, tým viac sa Sýrčania zomknú na jeho podporu. „Vedia totiž, odkiaľ prilietajú lietadlá, ktoré bombardujú zvrchované sýrske územie,“ dodala Zacharovová v televízii Rossia1. Podľa odborníka na Blízky východ Jevgenija Satanovského, odvolávajúceho sa na informácie z Pentagonu, smrť jedného zabitého príslušníka IŠ stoji 175-tisíc dolárov. Denné bombardovanie vychádza na 9,9 milióna.

Účelová legitimita

Ako je to vlastne s chápaním legitimity sýrskeho prezidenta, dokumentuje aj situácia vo VZ OSN. Nie tak dávno sa na jeho pôde riešil problém likvidácie chemických zbraní v Sýrii. Pre dnešných kritikov Asada bol v tomto prípade sýrsky líder legitímnym predstaviteľom krajiny.

Štát pod jeho vedením, ako člen OSN, záväzne podpísal medzinárodne dokumenty schválené BR OSN, ktoré dodnes platia. A aj v súčasnosti sedí v OSN ten istý sýrsky veľvyslanec zastupujúci Damask, prichádza s návrhmi o ktorých sa rokuje a nik na pôde OSN nepopiera jeho legitimitu.

© Autorské práva vyhradené

433 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad