Austrália potvrdila prvé vzdušné operácie v Sýrii

Austrálska vláda potvrdila v stredu realizáciu prvých leteckých útokov na ciele extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) na území Sýrie, napísal server britskej stanice BBC.

16.09.2015 11:06
debata (33)

Canberra je súčasťou širšej medzinárodnej vojenskej koalície pod spoločným velením USA, útočiacej na bašty týchto militantov v Iraku a Sýrii. Austrálske bojové lietadlá podnikli v pondelok tri nálety, pri ktorých bombardovali obrnený transportér a nadzemnú nádrž na skladovanie ropy, špecifikovalo vyhlásenie amerického velenia spojeneckých síl.

Austrálske letectvo RAAF participuje na vzdušných útokoch na pozície IS v Iraku už približne 12 mesiacov. Bývalý austrálsky premiér Tony Abbott potvrdil v uplynulom týždni rozšírenie mandátu misie RAAF v Iraku o vzdušné operácie Sýrii. Úloha austrálskej armády v Sýrii bola dosiaľ obmedzená na dopĺňanie paliva a zhromažďovanie tajných údajov.

Rozhodnutie rozšíriť nálety z Iraku aj na časti Sýrie bolo podľa Abbotta odpoveďou na oficiálnu žiadosť Washingtonu. Austrália sa taktiež zaviazala prijať 12 000 utečencov zo Sýrie a zaplatiť za pomoc pre 240 000 vnútorne vysídlených ľudí v krajinách susediacich so Sýriou a Irakom v sume v prepočte 27,5 milióna eur.

Členmi medzinárodnej koalície proti IS sú Spojené štáty, Saudská Arábia, Jordánsko, Bahrajn, Francúzsko, Kanada či Spojené arabské emiráty. Británia podniká len rutinné prieskumné lety svojimi bezpilotnými lietadlami.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Austrália #Islamský štát #nálety