Maďarská polícia zasiahla proti migrantom slzotvorným plynom, zbila aj novinárov

Maďarská polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá proti stovkám migrantov, ktorí prenikli cez plot z ostnatého drôtu na hranicu so Srbskom a snažili sa dostať do Maďarska.

16.09.2015 16:00 , aktualizované: 21:57
utečenci, Srbsko Foto: ,
Maďarská polícia použila na migrantov slzotvorný plyn na hraničnom priechode Horgoš.
debata (596)

Maďarským policajtom sa dav utečencov, ktorí na nich hádzali plastové fľaše, podarilo zastaviť. Do čela davu sa postavilo niekoľko žien, ktoré nad hlavou držali batoľatá a malé deti, čím sa podľa agentúry AP snažili vzbudiť u policajtov súcit. Tí však nikoho do Maďarska nevpustili. Utečenci zapálili pneumatiky a miesto sa zahalilo do hustého čierneho dymu. Situáciu monitorovali maďarské policajné a armádne vrtuľníky.

Pri stretoch utrpelo zranenia najmenej 300 ľudí, bolo medzi nimi aj 30 detí, oznámila srbská televízna stanica RTS. Podľa denníka The Guardian muselo byť srbskými zdravotníkmi ošetrených niekoľko osôb, mnohí kvôli tomu, že boli zasiahnutí slzotvorným plynom. Jedna zo žien potom začala počas potýčok rodiť a jeden muž utrpel krvácajúce zranenie nohy.

Srbskí lekári, ktorých citovala agentúra AP, uviedli, že dvaja ľudia boli zranení vážne a ďalších 200 až 300 osôb vyhľadalo lekársku starostlivosť najmä po zásahu slzotvorným plynom. Migranti vraj často utrpeli rezné rany, modriny, popáleniny a tiež sa sťažovali na problémy s očami. „Stáli v rade, aby sme im vymyli oči, alebo im zaviazali zranenia,“ uviedol jeden z lekárov. Dvoch ľudí vraj poslali do neďalekej nemocnice, jeden utrpel vážne zranenia hlavy. Maďarské úrady už skôr oznámili, že sa zranilo najmenej 20 policajtov.

„Utiekli sme pred vojnou a násilím a takú brutalitu a neľudské zaobchádzanie sme v Európe nečakali,“ citovala AP istého Iračana, ktorý si vymýval slzotvorný plyn z očí a bol celý mokrý. „Hanbite sa, Maďari,“ kričal na maďarských policajtov.

Pozrite si live prenos ČTK z diania na srbsko-maďarskej hranici

Správanie maďarskej polície odsúdil srbský premiér Aleksandar Vučić, ktorý ho označil za „brutálny“ a „neeurópsky“. „Nedovolíme nikomu, aby nás ponižoval. Vyzývam Európsku úniu, aby reagovala a aby sa jej členovia správali v súlade s európskymi hodnotami,“ povedal Vučić. „Ak EÚ nebude reagovať, nájdeme spôsob, ako ochrániť naše hranice a takisto aj európske hodnoty,“ dodal a opätovne vyzval maďarskú políciu, aby už nepoužívala slzný plyn na srbskom území.

Do oblasti hraničného prechodu Horgoš-Röszke sa zišlo viac ako sto príslušníkov maďarskej poriadkovej polície aj členovia protiteroristických jednotiek. „Polícia podniká opodstatnené a primerané opatrenia na ochranu maďarskej štátnej hranice a vonkajšie hranice Európskej únie,“ uviedla vo vyhlásení k zásahu u Röszke maďarská polícia.

Podľa maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa na maďarskú políciu kameňmi a úlomkami betónu neustále útočí skupina veľmi agresívnych migrantov. „Tento útok prichádza zo srbskej strany. A preto som dôrazne požiadal môjho srbského kolegu, aby vyzval srbské úrady, aby okamžite zasiahli proti tejto skupine agresívnych migrantov,“ povedal Szíjjártó v maďarskej verejnoprávnej televízii. Maďarské úrady, ktoré sa snažia zastaviť príliv utečencov do krajiny, v noci na utorok hranicu so Srbskom uzavreli. Budapešť informovala Belehrad, že hraničný prechod Horgoš-Röszke bude kvôli stredajším potýčkam uzavretý 30 dní.

Utečenci pri plote na srbsko-maďarskom... Foto: Reuters, MARKO DJURICA
Horgoš-Röszke, utečenci Utečenci pri plote na srbsko-maďarskom hraničnom priechode Horgoš-Röszke.

Maďarská polícia zbila srbských novinárov, uviedla televízia RTS

Maďarskí policajti vybavení obuškami údajne zbili troch srbských novinárov, ktorí na hranici s Maďarskom natáčali reportáže o utečeneckej kríze. Informovala o tom srbská televízna stanica RTS. Policajti im tiež zničili vybavenie. Všetci traja boli odvezení do neďalekej nemocnice, informovala agentúra AP.

Zranenými sú reportérka, kameraman a jeho asistent, všetkých podľa RTS zbili napriek tomu, že sa identifikovali ako novinári. Televízny tím údajne stál medzi maďarskou políciou a migrantmi.

Policajti vraj v jednej chvíli natlačili kameramana na stenu, mlátili ho do hlavy a do chrbta obuškom a rozbili mu kameru. Podobne zasiahli proti zvukárovi, reportérka Jovana Djurovićová utrpela zranenie ruky.

Maďarský súd na rok vyhostil Iračana za ilegálny prechod hranice

Súd v Maďarsku v stredu na rok vyhostil utečenca pôvodom z Iraku, ktorého uznal vinným z nelegálneho prekročenia hranice so Srbskom. Muž preliezol plot z ostnatého drôtu, ktorý na južnej hranici nechala postaviť vláda v Budapešti. Verdikt je prvý po tom, čo v Maďarsku začali platiť nové predpisy, ktoré majú zastaviť príliv migrantov.

„Ide o odkaz ostatným potenciálnym páchateľom, aby sa tohto trestného činu nedopúšťali,“ povedal podľa agentúry Reuters o verdikte sudca Krisztián Kemenes. Iračan hraničný plot prešiel v utorok, v prvý deň platnosti nových maďarských opatrení namierených proti migrantom.

596 debata chyba
Viac na túto tému: #plot #utečenci #Röszke