Európsky parlament podporil návrh na prerozdelenie 120 000 utečencov

Európsky parlament vo štvrtok v hlasovaní veľkou väčšinou hlasov podporil návrh Európskej komisie na prerozdelenie 120 000 žiadateľov o azyl z Grécka, Talianska a Maďarska.

17.09.2015 10:51 , aktualizované: 11:17
debata (14)

Urobil tak len niekoľko dní pred rokovaním ministrov vnútra členských krajín EÚ, ktorí sa na podpore návrhu kvôli odporu Česka a ďalších krajín visegrádskej skupiny zatiaľ nedokázali zhodnúť.

Práve štáty únie sú tými, ktoré majú v prípadnom spustení plánu na krízové prerozdelenie 120 000 Sýrčanov, Iračanov a Eritrejčanov posledné slovo. Väčšina krajín únie návrh podporuje a v utorok na opätovne zvolanej rade ministrov vnútra by tak o veci mohlo rozhodnúť hlasovanie.

Minister zahraničia Luxemburska Jean Asselborn v stredu v diskusii v europarlamente takúto možnosť „silového“ riešenia naznačil. Na druhú stranu o veci ďalej intenzívne rokujú diplomati krajín únie v snahe nájsť pre všetky krajiny prijateľný kompromis.

Podľa podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa je výsledok hlasovania jasným signálom do hlavných miest krajín EÚ, že europarlament sa spoločne s európskou exekutívou domnieva, že je čas už skutočne prejsť k činom.

Komisia podobný názor zopakovala v následne vydanom vyhlásení a pripomenula, že po prijatom stanovisku parlamentu zostáva na spustenie veci práve len súhlas členských krajín. Pre podporu plánu europarlamentu zdvihlo ruku 370 z 550 prí­tomných zákonodarcov, proti bolo len 134. Pre návrh bola jasná väčšina hlasujúcich, zároveň plán fakticky podporila ani nie polovica všetkých európskych zákonodarcov.

Mimoriadna schôdza k tomuto bodu, ktorú zvolal šéf europarlamentu Martin Schulz ešte len v stredu, trvala len asi pol hodiny. O návrhu europoslanci vo štvrtok nerokovali, s krátkymi prejavmi vystúpili len lídri jednotlivých parlamentných frakcií.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Európsky parlament #prerozdelenie utečencov