Kurdi: Sýrčan, ktorého podrazila kameramanka, bol násilník a radikál

Sýrsky utečenec, ktorého kopnutím privítala na maďarskej hranici kameramanka maďarskej televízie, je členom radikálnej skupiny An-Nusrat, ktorá sa hlási k Al-Kajdá. Tvrdí to strana sýrskych Kurdov, ktorej ozbrojené krídlo bojuje proti radikálom na severe Sýrie. Jej vyhlásenie zverejnil kurdský server Rudaw.

22.09.2015 12:44
Usama Abdul Mohsen Foto:
Usama Abdul Mohsen so synom po tom, ako ich podrazila maďarská kameramanka.
debata (333)

Minulý týždeň sa objavili zábery, na ktorých kameramanka televízie N1TV na hraniciach podrazila nohy Sýrčanovi Usamovi Abdal Muhsinovi, ktorý mal v náručí dieťa. Muhsin je údajne sýrsky futbalový tréner. Podarilo sa mu dostať sa do Mníchova, kam za ním prišiel novinár španielskeho denníka El Mundo a cez Paríž a Barcelonu mu pomohol dostať sa do Španielska. Prácu mu potom ponúkla futbalová škola na madridskom predmestí Getafe.

Strana sýrskych Kurdov (PYD) však vo svojom vyhlásení na serveri Rudaw napísala, že „Usama Abdal sa pripojil k An-Nusrat v roku 2011 a spáchal zločiny na civilistoch vrátane Kurdov“. O jeho zapojení do aktivít An-Nusrat vraj existujú početné svedectvá. PYD tiež zverejnila fotografiu z Muhsínovej stránky na Facebooku. Hlási sa tam vraj k An-Nusrat a oznamuje, že bojoval proti Kurdom v Afrin a Ras al-Ajne na severe Sýrie.

Usama Abdal Muhsin na snímke z Facebooku.
Usama Abdal Muhsin Usama Abdal Muhsin na snímke z Facebooku.

Abdal Muhsin vraj žil v sýrskom meste Tall Abjad a rozhodol sa utiecť v júli, keď mesto dobyli kurdské jednotky. Bál sa vraj odplaty za svoju spoluprácu s radikálmi. PYD tiež tvrdí, že Muhsin bol iniciátorom násilností aj ako futbalový tréner. V rokoch 2004 až 2010 viedol klub Fatva v Dajr az-Zaur a vyprovokoval násilnosti, pri ktorých v roku 2004 zomrelo 50 ľudí.

333 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Kurdi #kameramanka #Sýrčan