Sobotka: Neexistujú nástroje ako udržať utečencov v krajinách, kde nechcú byť

Český premiér Bohuslav Sobotka zopakoval odmietavý postoj svojej krajiny voči utečeneckým kvótam. ČR podľa neho aj naďalej presadzuje riešenie príčin migračnej krízy a chce, aby sa EÚ dohodla na návratovej politike pre ekonomických utečencov.

22.09.2015 13:43
Bohuslav Sobotka, ČSSD Foto: ,
Český premiér Bohuslav Sobotka.
debata (5)

Premiér to povedal dnes pred odletom ministra Milana Chovanca na rokovanie šéfov vnútra EÚ kvôli migračnej kríze. Sobotka bude v Bruseli rokovať v stredu na mimoriadnom summite lídrov EÚ, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

„Potvrdzujem, že minister vnútra aj ja jednoznačne odmietneme snahu zaviesť trvalý mechanizmus na prerozdeľovanie utečencov a povinné kvóty,“ zdôraznil Sobotka. Podľa neho by v prípade prehlasovania krajín odmietajúcich kvóty systém nezačal reálne fungovať, čo môže skončiť veľkou blamážou. „Neexistujú nástroje ako udržať utečencov v krajinách, kde nechcú byť,“ zdôraznil český premiér. Odmietanie kvót je podľa šéfa kabinetu trvalou súčasťou pozície ČR.

V rámci diskusie chcú Sobotka i Chovanec dosiahnuť, aby sa EÚ prestala zaoberať kvótami a zamerala sa na príčiny krízy. „Kľúčová je ochrana hraníc schengenského priestoru, zachytenie a registrácia migrantov ihneď po ich vstupe do EÚ a spoločné operácie. Kľúčovú úlohu by mala hrať agentúra Frontex,“ tvrdí Sobotka.

Dodal, že dôležité je zabezpečiť monitorovanie a triedenie utečencov a ekonomických migrantov. V rámci Európy by tiež podľa neho mala fungovať jednotná azylová politika. V pondelok znovu odmietli kvóty aj ministri zahraničia Vyšehradskej štvorky. Odmietanie kvót však kritizujú niektorí západní politici. Ozývajú sa aj hlasy, že takýto postoj by mal mať vplyv na rozdeľovanie peňazí z fondov EÚ.

Proti tomu sa však Sobotka ostro ohradil. „Nie je možné, aby boli európske fondy používané ako nátlakový prostriedok. Nemožno chápať európske prostriedky ako niečo, čím sa bude vynucovať spoločný postoj,“ povedal predseda českej vlády.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Bohuslav Sobotka #migračná kríza #prerozdelenie utečencov