EÚ presadila kvóty. Poľsko sa ku krajinám V4 nakoniec nepridalo

Ministri vnútra krajín EÚ schválili kvóty na prerozdelenie 120-tisíc utečencov. Poľsko sa ku krajinám V4 v hlasovaní proti prijatiu kvót nepridalo a hlasovalo za kvóty. Štáty sa pritom doteraz snažili v kľúčových otázkach dosiahnuť jednomyseľné rozhodnutie.

22.09.2015 17:31 , aktualizované: 23:07
Brusel, hlasovanie, kvóty Foto: ,
Zľava: Španielsky minister vnútra Jorge Fernandez Diaz, jeho nemecký kolegat Thomas de Maiziére a komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos sa tešia z výsledku hlasovania o povinných kvótach.
debata (600)

Proti kvótam hlasovalo nakoniec len Slovensko, Česko, Rumunsko a Maďarsko. Poľsko nakoniec s krajinami V4 nehlasovalo. Fínsko sa hlasovania zdržalo.

Podľa luxemburského ministra zahraničných vecí Jeana Asselborna by aj súčasné predsedníctvo EÚ uprednostnilo zhodu všetkých krajín. Asselborn ale zdôraznil, že väčšina, ktorá návrh podporila, je oveľa väčšia, ako si to vyžadujú európske zmluvy.

V stredu sa bude témou migračnej krízy zaoberať aj summit EÚ, otázku prerozdeľovania utečencov by ale po utorňajšom hlasovaní zrejme riešiť nemal. „Sme v krízovej situácii. EÚ býva obviňovaná, že v kríze nereaguje dosť rýchlo, preto sme toto rozhodnutie museli prijať rýchlo. Keby sme to neurobili, bola by Európa ešte viac rozdelená a jej vierohodnosť by bola podkopaná,“ vyhlásil Asselborn na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že právo na azyl je jednou zo spoločných hodnôt únie.

Podľa analytičky Andrey Ghimisovej z bruselského Strediska európskej politiky (EPC) môže prijatie takto závažného rozhodnutia len kvalifikovanou väčšinou a nie konsenzuálne veľmi poškodiť súdržnosť a dialóg medzi krajinami EÚ. „Rozhodovanie o počtoch žiadateľov o azyl, ktorých chcú premiestniť, je pre tieto krajiny veľmi citlivá otázka, ide k jadru ich suverenity,“ pripomenula.

Chovanec: Po dnešku bude len V3

„Poľsko si dalo prestávku. Obávam sa, že po dnešku bude len V3,“ napísal na Twitteri český minister vnútra Milan Chovanec. Varšava pritom v minulých dňoch zdieľala názor ostatných krajín V4, že povinné kvóty nie sú riešením súčasnej migračnej krízy.

Podmienkou pre začiatok prerozdeľovania utečencov je vznik tzv. „hotspotov“ v Grécku a Taliansku. Na týchto miestach by mali utečencov registrovať, mali by tam prejsť bezpečnostnou kontrolou a tiež v nich budú migrantom odoberať odtlačky prstov.

„Kým nebudú hotspoty fungovať, prerozdeľovať sa nebude. Taliani na to sú pomerne pripravení, ale Gréci, diplomaticky povedané, nie,“ povedal vo vysielaní českej televízie ČT24 český štátny tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza.

Hollande: Rozhodnutie musia uplatniť v praxi všetci

Európa sa prihlásila k zodpovednosti za utečencov, vyhlásil v reakcii na hlasovanie ministrov vnútra o prerozdelení migrantov medzi členské krajiny únie francúzsky prezident Francois Hollande. Učinil tak ešte pred večerným londýnskym rokovaním s britským premiérom Davidom Cameronom.

„Európa je schopná prijať (utečencov), avšak za istých podmienok a pravidiel, to požadovalo Francúzsko,“ vyhlásil najvyšší francúzsky predstaviteľ. „Dohoda umožní konečne zriadiť informačné a registračné centrá,“ pripomenul Hollande a dodal, že jeho krajina sa k zodpovednosti prihlásila už skôr. „Osobne som oznámil, že prijmeme 24-tisíc utečencov. Každá krajina musí rešpektovať záväzky prijaté v tejto oblasti. Niektorí hlasovali proti, avšak kvalifikovanou väčšinou prijaté rozhodnutie má záväzný charakter. Znamená to, že prijatú dohodu musia uplatniť aj tí, ktorí hlasovali proti nej,“ formuloval francúzsky prezident.

Za mimoriadne dôležité označil Hollande, aby Európa už v stredu uvoľnila finančné prostriedky a umožnila konať, a to rýchlo. Mali by sme ukázať, že budeme za udržateľných pravidiel schopní prijať 120-tisíc ľudí. Tomu sa hovorí zodpovednosť, tomu sa hovorí solidarita, podčiarkol francúzsky prezident.

600 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #kvóty #migračná kríza