Brusel odkazuje Slovensku: Kvóty sú záväzné pre všetkých

Rozhodnutie ministrov vnútra o rozdelení 120 000 utečencov je podľa komisára EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa záväzné.

23.09.2015 11:57
debata (214)

„Všetky členské štáty musia rozhodnutia, ktoré sme včera (v utorok) spoločne urobili, realizovať,“ povedal dnes v Bruseli Avramopulos, ktorého citovala agentúra APA.

Prišiel čas ukázať, že „pekné slová o solidarite sa stanú realitou“ konštatoval Avramopulos. Rozhodnutie prijaté kvalifikovanou väčšinou je podľa neho „víťazstvom pre Európsku úniu a všetky členské štáty“. V EÚ je ťažké nájsť spoločnú cestu, „ale urobili sme to vo veľmi krátkom čase“, zdôraznil komisár EÚ.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans na adresu Slovenska povedal, že zatiaľ jediná zo štyroch vlád, ktoré rozhodnutie o kvótach odmietajú, povedala, že prerozdelenie utečencov nebude realizovať.

„Ja by som tejto vláde odporučil, aby hovorila so svojimi kolegami. V Európskej únii, organizácii založenej na zmluvách, je rozhodnutie rozhodnutím bez ohľadu na to, ako sa o ňom hlasovalo. Rozhodnutie (o kvótach) je zákonné a platné a záväzné pre všetky členské štáty,“ povedal podľa APA Timmermans.

Ministri vnútra EÚ v utorok aj napriek odmietavým postojom niektorých členských štátov prijali zásadné rozhodnutie o premiestnení 120.000 utečencov z Talianska, Grécka a ďalších krajín EÚ, ktoré sú alebo môžu byť priamo dotknuté utečeneckou krízou. Plán prerozdelenia azylantov bol schválený väčšinou národných delegácií, proti hlasovali Česká republika, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Fínsko sa zdržalo hlasovania.

Slovenský premiér Robert Fico reagoval, že pôjde radšej do infringementu proti Slovensku, ako by súhlasil s diktátom Bruselu. Infringement je procedúra, aby Súdny dvor v Luxemburgu preskúmal možné porušenie pravidiel EÚ. Iniciuje ju buď členský štát, alebo Európska komisia.

Uvedený počet utečencov by mal byť premiestnený počas nasledujúcich dvoch rokov. Podľa rozhodnutia Rady EÚ by Slovensko v prvej fáze malo prijať 190 utečencov z Talianska a 612 utečencov z Grécka. Tento počet ešte bude môcť byť znížený v prípade účasti Nórska a Švajčiarska. Okrem toho už Írsko avizovalo, že dobrovoľne prijme 4000 žiadateľov o azyl a Dánsko prijme ďalších 1000 utečencov. Veľká Británia bude prijímať sýrskych utečencov priamo z utečeneckých táborov na Blízkom východe. V druhom roku sa bude prerozdeľovať 54 000 utečencov buď z krajiny, ktorá bude vystavená masívnemu prílevu utečencov, alebo z Grécka a Talianska. V tejto fáze by Slovensko malo prijať 656 utečencov (za predpokladu, že nebude krajinou, ktorá by bola vystavená masívnemu migračnému tlaku). Toto číslo môže byť nižšie v závislosti od miery participácie Švajčiarska a Nórska, ktoré sú pridruženými krajinami Schengenu, uviedol Andrej Králik, vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Pri výpočte distribučného kľúča sa zohľadnili štyri kritériá: veľkosť populácie, ekonomická sila krajiny (HDP), počet žiadostí o azyl za ostatných päť rokov a miera nezamestnanosti.

214 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #kvóty pre cudzincov #prerozdelenie utečencov