V Iraku sa šíri cholera, postihnuté sú mestá okolo Eufratu

V Iraku sa šíri cholera, nakazilo sa ňou už 121 ľudí. Ide o druhý prípad šírenia tejto nákazlivej choroby v Iraku od roku 2012. Choroba sa šíri v mestách a dedinách ležiacich na brehoch rieky Eufrat.

23.09.2015 15:37
Irak, cholera Foto: ,
V Iraku sa začala šíriť cholera, nakazených je už 121 ľudí.
debata (9)

Prvé prípady nahlásili minulý týždeň v Abú Ghrajbu, ktorý leží 25 kilometrov západne od Bagdadu. Zomreli tam štyria ľudia. Najviac ďalších prípadov pripadá na provinciu Babylon, ktorá je južne od metropoly.

Cholera sa šíri kontaminovanou vodou a jedlom a ak nie je včas liečená, zomrie chorý na dehydratáciu a zlyhanie obličiek. V roku 2012 cholera postihla iracký Kurdistan, kde sa nakazilo 300 ľudí.

Hovorca ministerstva zdravotníctva tvrdí, že príčinou najnovších prípadov cholery je veľmi nízky stav hladiny Eufratu, z ktorej ľudia čerpajú vodu nielen na zavlažovanie, ale aj na pitie. Pri záplavách sa vraj na niektorých miestach dostala odpadová voda do studní.

Ďalším dôvodom šírenia baktérií môžu byť mimoriadne horúčavy. V lete teploty v Iraku dosahovali 50 stupňov Celzia. Hovorca uistil, že chorým nehrozí nebezpečenstvo, ak sa s liečbou začne v prvých 48 hodinách od nákazy.

Iracká infraštruktúra potrebuje naliehavo opravy, kanalizácia je veľmi stará. V Iraku viaznu mnohé služby, čo je príčinou protestov občanov. Pre obyvateľov je mimoriadne náročné aj to, že sa v krajine neustále prerušuje dodávka elektriny.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #cholera