Vojenské lode Mistral kúpi od Francúzov Egypt

Egypt zaplatí 950 miliónov eur za dve vrtuľníkové lode triedy Mistral, ktoré na základe uzavretej dohody kúpi od Francúzska. Informoval o tom dnes zdroj z francúzskeho ministerstva obrany.

23.09.2015 21:09
debata (90)

Dve lode, ktorých pôvodne plánovaný predaj Rusku bol zrušený v auguste na protest proti úlohe Ruska v ukrajinskom konflikte, môžu byť egyptským námorným silám dodané v marci 2016, po výcviku egyptského personálu, dodal.

„Vo vláde existuje určitá spokojnosť, že túto ruskú kauzu vyriešila za necelých šesť týždňov,“ povedal francúzsky zdroj. Dodal, že dohoda sa netýka predaja technológie a že ešte nepadlo rozhodnutie o výzbroji lodí.

Hovorca francúzskej vlády dnes už skôr informoval, že Francúzsko sa dohodlo na predaji vrtuľníkových plavidiel s Egyptom a pri transakcii neutrpí finančnú stratu.

Diplomatický zdroj uviedol, že Káhira chce umiestniť jednu loď v Stredomorí a druhú v Červenom mori, takže by bola k dispozícii pre budúce operácie v Jemene, kde je Egypt súčasťou koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktorá bojuje proti húsijským povstalcom.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Francúzsko #Mistral