Rakúsko predĺži dočasne obnovené hraničné kontroly

Rakúsko chce o ďalších 20 dní predĺžiť dočasne obnovené hraničné kontroly. Súčasné opatrenia zaviedlo 16. septembra a majú platnosť iba desať dní. Svoj zámer oznámi Viedeň Európskej komisii v piatok. Povedal to hovorca rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej.

24.09.2015 22:16
debata (4)

Rakúsko je jednou z hlavných tranzitných krajín v súčasnej utečeneckej kríze. Od 16. septembra preto kontroluje svoje hranice so Slovenskom, Maďarskom, Slovinskom a Talianskom.

Rakúsko tak reagovalo na zavedenie hraničných kontrol na nemecko-rakúskej hranici zo strany Nemecka 13. septembra. O predĺženie kontrol tento týždeň požiadalo aj Nemecko, ktoré je hlavnou cieľovou krajinou utečencov.

Podľa schengenských pravidiel môžu byť kontroly obnovené na vnútorných hraniciach priestoru voľného pohybu v oprávnených prípadoch až na dva mesiace.

Do Rakúska denne prúdia tisícky utečencov, najmä cez hranicu s Maďarskom. Vo štvrtok prešlo cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf vyše 5 200 ľudí a ďalšie dve tisícky sa na to pripravovali.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #hranice #schengen #utečenci #kontroly