Škandalózne menovanie: Saudská Arábia na čele ľudskoprávnej rady OSN

OSN je pod paľbou ostrej kritiky po tom, čo sa na verejnosť dostala informácia, že Saudská Arábia bude ovládať prostredníctvom svojho ambasádora Faisala bin Hassana Trada Radu OSN pre ľudské práva.

25.09.2015 15:59
debata (233)

Pritom práve Saudská Arábia ľudské práva otvorene porušuje – či už ide o práva žien, menšín, kritikov vlády alebo neľudské fyzické tresty a popravy.

Medzi najvýraznejších kritikov rozhodnutia patrí manželka blogera a novinára Raifa Badawiho Ensaf Haidarová. Jej muža v Saudskej Arábii odsúdili na tisíc rán bičom, za to, že vytvoril internetovú stránku, kde písal o demokracii a práve na slobodu prejavu. Podľa nej je vymenovanie saudského ambasádora škandalózne a je tiež dôkazom vplyvu biznisu s ropou na OSN. Haidarová tiež tvrdí, že sa týmto legitimizuje právo ďalej bičovať jej manžela.

Predseda Rady pre ľudské práva OSN ovplyvňuje ochranu ľudských práv po celom svete. Vyberá a menuje ochrancov ľudských práv OSN pre desiatky krajín. Práve títo ochrancovia majú informovať OSN a verejnosť o porušovaní ľudských práv.

233 debata chyba