Vykročia Katalánci k nezávislosti?

Je to politické El Clásico, ktoré môže mať netušené následky. Ako v azda najslávnejšom futbalovom derby sveta, aj teraz proti sebe nastupujú Barcelona a Madrid.

26.09.2015 08:00
debata (13)

Výsledok nedeľnajších volieb do katalánskeho parlamentu pritom môže zmeniť celé Španielsko. Podľa prieskumov vedú strany, ktoré by do 18 mesiacov chceli priniesť regiónu nezávislosť. Vláda v Madride podobný scenár odmieta.

Výhra Barcelony

Jasno v tom však má bývalý tréner katalánskeho klubu FC Barcelona Pep Guardiola. Súčasný kouč Bayernu Mníchov sa dokonca objavil na kandidátke koalície Spolu za áno, ktorá chce, aby bolo Katalánsko nezávislé.

"Je to skutočné. Sme pripravení to urobiť,“ vyhlásil o samostatnosti Artur Mas, súčasný predseda katalánskej vlády a jeden z lídrov Spolu za áno. "Ak v deň volieb získame väčšinu, katalánsky parlament vyhlási začiatok procesu vedúceho k nezávislosti,“ citovala Masa katalánska agentúra CNA. Podľa prieskumov by koalícia Spolu za áno mohla získať väčšinu v 135-člennom parlamente. Separatisti však možno budú potrebovať ďalšieho partnera. Asi ním bude Kandidátka ľavicovej jednoty. Títo radikálni socialisti podporujú nezávislosť Katalánska.

Separatisti tvrdia, že vyčerpali všetky ústavné kroky, ktoré by mohli región priviesť k nezávislosti. Madrid však nepočúval a odmietal aj návrhy na referendum. Parlamentné voľby v Katalánsku sú tak podľa Masa poslednou šancou, ako zvrátiť situáciu.

Viacerí experti však spochybňujú argumentáciu stúpencov samostatnosti. Je otázkou, či im prípadná výhra vo voľbách dáva mandát vyhlásiť nezávislosť Katalánska.

"Strany, ktoré sú za nezávislosť, budú mať väčšinu v parlamente, ale pravdepodobne nezískajú ani 50 percent vo voľbách. A už vôbec nemajú nadpolovičnú podporu celej spoločnosti,“ pripomenul pre Pravdu expert na Španielsko Ramon Pacheco Pardo z King’s College v Londýne. "Nový katalánsky parlament v skutočnosti nebude mať legitimitu vyhlásiť nezávislosť,“ myslí si Pacheco Pardo.

Madrid hrá na remízu

Zdá sa, že napriek hrozbe spustenia procesu vedúceho k nezávislosti Madrid momentálne nebude robiť nejaké zásadné kroky vedúce k zvyšovaniu napätia. Najneskôr v decembri sa okrem toho budú v Španielsku konať parlamentné voľby. Tie rozhodnú o novom rozdaní politických kariet.

Pre Madrid je dôležité aj to, že hoci voliči podporujú strany, ktoré chcú nezávislosť, Katalánci si nemyslia, že bude skutočne vyhlásená. Podľa prieskumov to predpokladá len 20 percent z nich.

Separatisti si tiež uvedomujú, že jedna vec je hovoriť o samostatnosti a druhá je naozaj ju získať. A zďaleka nie je jasné, ako by nezávislé Katalánsko fungovalo. Región síce tvorí asi pätinu španielskej ekonomiky, ale neistá politická situácia má dosahy aj na hospodárstvo. Okrem toho Katalánsko ťažko môže počítať s tým, že by v prípade nezávislosti mohlo ďalej využívať výhody, ktoré mu vyplývajú z členstva v Európskej únii.

"Keď nám povedia ľudia áno, začneme rokovania so všetkými. So španielskou vládou, ale aj s európskymi inštitúciami, aby sme uplatnili svoj mandát,“ uviedol pre CNA Raül Romeva, ktorý je lídrom kandidátky Spoločne za áno.

"Mnoho ľudí stále verí, že rétorika koalície je zameraná na vytváranie tlaku na Madrid a získanie ústupkov. Nie som si však celkom istý, či atmosféra nie je príliš otrávenia manipuláciami a polarizáciou,“ reagoval pre Pravdu Francisco Romero Salvadó, odborník na Španielsko z Bristolskej univerzity. "Stále by som však stavil, hoci nie veľkú sumu, na to, že sa na budúci rok podarí uzatvoriť nejakú dohodu medzi Barcelonou a Madridom,“ myslí si Romero Salvadó.

Čudný preklad

Pred katalánskymi voľbami dostala Európska komisia (EK) otázku, či by rešpektovala jednostranne vyhlásenú nezávislosť regiónu, hoci by to bolo proti španielskej ústave. Brusel odpovedal, že nie je záležitosťou EK, aby sa vyjadrovala k jednotlivým ústavným procesom v členských štátoch. Vyhlásenie vydala eurokomisia po anglicky. Z celého problému však vznikol malý škandál. Španielska verzia odpovede totiž obsahovala aj ďalšie vysvetlenie, že regionálny parlament nemôže rozhodovať o štátoprávnom usporiadaní územia. Eurokomisia podľa portálu euobserver uviedla, že problém mohol vzniknúť pri preklade. Celú záležitosť EK vyšetrí, ale podľa eurokomisie platí anglická verzia, lebo ju podpísal predseda Jean-Claude Juncker.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko