Chameneí žiada od Saudskej Arábie ospravedlnenie za tlačenicu

Saudská Arábia by sa mala ospravedlniť za spôsobenie tlačenice moslimských pútnikov v meste Miná neďaleko Mekky, pri ktorej zahynuli stovky ľudí. Vyhlásil to v nedeľu najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí.

27.09.2015 14:45
Irán, Chameneí Foto: ,
Alí Chameneí.
debata (9)

„Nezostane to zabudnuté a krajiny sa tým budú vážne zaoberať. Namiesto obviňovania toho či onoho by Saudská Arábia mala prijať zodpovednosť a ospravedlniť sa moslimom a rodinám obetí… Islamský svet má mnoho otázok. Smrť vyše 1000 ľudí nie je zanedbateľná vec,“ citovala Chameneího agentúra Reuters. Podľa nej aj ďalší iránski predstavitelia tvrdia, že počet obetí presiahol 1000.

Štvrtková tlačenica počas tohtoročnej púte hadždž si podľa oficiálnych údajov vyžiadala 769 mŕtvych a vyše 900 zranených.

Irán tvrdí, že medzi mŕtvymi je najmenej 144 jeho štátnych príslušníkov a nezvestných ďalších 300 vrátane bývalého veľvyslanca v Libanone, informovala agentúra Fars.

K tragédii došlo, keď sa dve skupiny pútnikov stretli na ceste k miestu tradičného rituálu „kameňovania diabla“.

Iránsky generálny prokurátor Ebráhím Raísí oznámil, že podnikne právne kroky na medzinárodných súdoch proti vládnucim predstaviteľom Saudskej Arábie. Smrtiaci stret pútnikov kráčajúcich v dvoch protichodných prúdoch bol totiž podľa neho dôsledkom uzavretia cesty, po ktorej práve prechádzala kolóna vozidiel saudskoarabského kráľovského dvora.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #púť do mekky #Alí Chameneí #tlačenica