Ruský veľvyslanec vysvetlil výrok o spoluvine Poľska na vojne

Ruský veľvyslanec vo Varšave Sergej Andrejev cúvol od svojho piatkového výroku, že Poľsko spoluzavinilo 2. svetovú vojnu, ktorý predniesol v rozhovore pre poľskú televíziu TVN24.

28.09.2015 15:23
Sergej Andrejev Foto: ,
Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev na archívnej snímke.
debata (84)
Po predvolaní na poľské ministerstvo zahraničia podľa agentúry PAP povedal, že išlo o zlú interpretáciu a že nechcel Poliakov uraziť.

Andrejev v spomínanom rozhovore obvinil Poľsko, že „zabránilo vytvoreniu koalície proti nacistickému Nemecku“. „Poľsko tiež bolo spoluzodpovedné za katastrofu zo septembra“ 1939, dodal veľvyslanec a ospravedlňoval sovietsku inváziu zo 17. septembra 1939 nutnosťou garantovať bezpečnosť Sovietskeho zväzu.

Druhá svetová vojna začala potom, čo nacistické Nemecko a Sovietsky zväz uzavreli v roku 1939 pakt Molotov-Ribbentrop, ktorý obsahoval tajný dodatok o rozdelení Poľska oboma krajinami. Nemecko najprv napadlo Poľsko zo západu, čím začalo 2. svetovú vojnu. Sovietsky vpád na poľské územie sa uskutočnil o 16 dní neskôr. Andrejev ale vyhlásil, že nešlo o agresiu.

„Nemal som v úmysle niekoho uraziť,“ uviedol Andrejev podľa agentúry PAP po stretnutí na ministerstve zahraničia. „Vysvetlil som, že išlo o chybnú interpretáciu. Nemyslel som tým, že Poľsko bolo čiastočne zodpovedné za vypuknutie druhej svetovej vojny. Mal som na mysli, že poľská vláda v tridsiatych rokoch viedla Poľsko ku katastrofe,“ dodal.

Uviedol tiež, že Rusko hlboko rešpektuje pocity, ktoré Poliaci prechovávajú k poľským obetiam NKVD. Na druhej strane ale očakáva rešpekt k „pocitom Rusov, ktoré sa týkajú pamiatky 600 000 vojakov a dôstojníkov, ktorí zahynuli v bojoch za oslobodenie Poľska“. Narážal tak na správu, že minulý týždeň neznámi páchatelia zhanobili cintorín padlých sovietskych vojakov v obci Milejczyce na východe Poľska.

V katyňskom lese pri Smolensku postrieľala sovietska tajná polícia NKVD na jar 1940 tisíce poľských dôstojníkov, ktorí predtým upadli do sovietskeho zajatia po vpáde sovietskych vojsk do Poľska v roku 1939.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko