Raúl Castro v OSN: Za utečeneckú krízu môže Európska únia

Kubánsky prezident Raúl Castro pripísal Európskej únii zodpovednosť za utečeneckú krízu na Blízkom východe a v Afrike. "Európska únia musí okamžite a úplne prevziať zodpovednosť za krízu, ktorú sama vyvolala" povedal Castro v pondelok pred Valným zhromaždením OSN v New Yorku.

29.09.2015 07:15
OSN, Raul Castro, Kuba, Foto: ,
Kubánsky prezident Raúl Castro pripísal Európskej únii zodpovednosť za utečeneckú krízu na Blízkom východe a v Afrike.
debata (61)

Utečenci sú podľa neho „priamym dôsledkom destabilizácie na Blízkom východe a v severnej Afrike zo strany NATO a iných štátov“. Castro podľa agentúry DPA tiež uviedol, že vzťahy Kuby s USA sa síce pomaly normalizujú, ale treba ešte splniť niekoľko podmienok.

Jednou z nich je zrušenie amerických obchodných sankcií voči jeho krajine. Castro tiež požadoval, aby USA Kubu za sankcie odškodnili. Ďalšou podmienkou je vrátenie americkej námornej základne Guantánamo Kube. Tá sa nachádza na území, ktoré Kuba prenajala Spojeným štátom v roku 1903.

Momentálne sa čiastočne používa ako väzenie pre osoby podozrivé z terorizmu, ktoré USA zadržali mimo svojho územia. Raúl Castro takisto požadoval ukončenie neoprávneného amerického rozhlasového a televízneho vysielania na Kubu a vysielania „podvratných a destabilizujúcich programov zameraných proti ostrovu“.

Kubánsky prezident ako zástanca jednoty latinskoamerických krajín podporil nárok Argentíny na Falklandské ostrovy, ktoré patria Veľkej Británii a obe krajiny o ne zviedli v roku 1982 krátku vojnu.

V súvislosti s prejavom 84-ročného Raúla Castra si médiá všimli, že počas prvého dňa zasadania Valného zhromaždenia OSN zožal najdlhší potlesk delegátov – trval viac ako dve minúty. Plenárna miestnosť však bola vtedy poloprázdna a tlieskali predovšetkým zástupcovia juhoamerických krajín.

Na VZ OSN vystúpil ako prezident v roku 1995 už Raúlov brat Fidel Castro (89), ktorý sa po zdravotných problémoch pred deviatimi rokmi stiahol do úzadia. Pamätná je však jeho reč v septembri 1960, keď povedal že sa bude snažiť byť stručný a potom hovoril štyri a pol hodiny.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #Raúl Castro