Druhá fáza vojenskej operácie EÚ proti pašerákom sa začne 7. októbra

Druhá fáza vojenskej operácie EÚ proti pašerákom ľudí Stredozemnom mori sa začne 7. októbra. Dohodli sa na tom v pondelok v Bruseli veľvyslanci členských štátov EÚ, informovala agentúra DPA.

29.09.2015 07:32
debata (13)

Doteraz bolo známe len to, že operácia sa má začať v októbri. Zameraná je proti pašovaniu ľudí, ako aj sieťam obchodníkov s ľuďmi a ich infraštruktúre na juhu centrálneho Stredomoria medzi brehmi Tuniska a Líbye.

V tejto súvislosti dôjde k zmene názvu operácie. Pôvodné označenie EUNAVFOR Mediterranean sa zmení na Sophia podľa dievčatka, ktoré porodila somálska utečenkyňa 22. augusta pri líbyjskom pobreží na palube nemeckej lode Schleswig-Holstein.

Európska rada schválila vojenskú operáciu 18. mája, 22. júna tak urobili ministri zahraničných vecí po tom, čo operačný plán misie schválil Politický a bezpečnostný výbor EÚ. Misia podlieha Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS).

Operácia by mala mať tri fázy. Prvá zahŕňala monitorovanie pašerákov pomocou lodí, dronov a družíc. Od začiatku júla sa podľa veliteľa operácie, tlaianskeho kotradmirála Enrica Credendina, podarilo získať detailné poznatky o štruktúrach a sieťach prevádzačov.

V polovici septembra sa štáty EÚ v princípe dohodli na prechode k druhej fáze operácie. Počas nej budú môcť lode EÚ operujúce v Stredomorí zastaviť v medzinárodných predpokladané lode pašerákov a zničiť ich. Pašeráci majú byť zadržaní.

Pôvodne sa počítalo so zásahmi priamo v líbyjských vodách, na čo však medzinárodne uznaná vláda Líbye, zmietajúcej sa v politickom chaose, zatiaľ nedala súhlas. Tretia fáza by umožnila likvidáciu plavidiel a infraštruktúry, najlepšie pred ich použitím, a zatknutie obchodníkov a pašerákov priamo na území krajiny, v ktorej vyvíjajú svoju činnosť.

Veliteľstvo operácie sa nachádza v Ríme a riadi ju talianske námorníctvo. Náklady znáša každý štát sám. Po dosiahnutí plnej operačnej kapacity budú k dispozícii prostriedky EÚ vo výške 11,82 milióna eur na dvanásť mesiacov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #vojenská intervencia #pašeráci ľudí #migračná kríza