Nezávislosť? Katalánski separatisti vyhrali len tesne

Nezávislosť Katalánska je bližšie. Ale Španielsko sa nemusí úplne obávať o svoju budúcnosť. Katalánske separatistické strany majú po voľbách v miestnom parlamente väčšinu, ale pomerne tesnú.

29.09.2015 08:19
debata (3)

Problémom pre ne je aj to, že nezískali nadpolovičnú väčšinu odovzdaných hlasov. A tiež nie je úplne jasné, či sa dokážu dohodnúť na spoločnom postupe. Nedeľňajšie voľby vyhrala separatistická koalícia Spoločne za áno, keď získala viac ako 39,5 percenta hlasov.

V 135-člennom katalánskom parlamente bude mať 62 kresiel. Okrem toho nezávislosť podporujú aj radikálni ľavičiari z Kandidátky ľudovej jednoty, ktorí budú mať desať miestnych poslancov. Separatisti si tak splnili cieľ, že majú väčšinu v parlamente, ale vo voľbách dostali spolu menej ako 48 percent hlasov. Preto je možné spochybniť ich mandát na vyhlásenie nezávislosti.

Koalícia Spoločne za áno ju plánuje dosiahnuť do 18 mesiacov. Kandidátka ľudovej jednoty je oveľa radikálnejšia a chcela by ju prakticky okamžite. "Odkaz od voličov je jasný,“ vyhlásil po voľbách Raül Romeva, líder Spoločne za áno. "Máme väčšinu, ktorá jednoznačne legitimizuje spustenie procesu,“ povedal politik o budúcej možnej nezávislosti.

"Katalánci povedali áno nezávislosti,“ vyhlásil zase predseda miestnej vlády Artur Mas. "Vyhrali sme. Dáva nám to veľkú silu a jasnú legitimitu, aby sme pokračovali v našom projekte,“ uviedol katalánsky politik. Vláda v Madride však okamžite odkázala do Barcelony, že na nezávislosť môže zabudnúť.

Španielsky premiér Mariano Rajoy tvrdí, že neodmieta rokovania, ale nie o samostatnosti Katalánska. "Som pripravený počúvať a hovoriť, ale nebudem preto porušovať zákon,“ uviedol predseda vlády pre španielske médiá. Rajoy pripomína, že akýkoľvek pokus Katalánska o odtrhnutie sa od Španielska je protiústavný.

"Nebudem diskutovať ani o jednote Španielska, ani o jeho suverenite,“ povedal premiér. Strany, ktoré sú v Katalánsku proti nezávislosti, upozorňujú, že spolu získali viac hlasov ako separatisti. Inés Arrimadasová zo stredoľavicovej strany Občania, ktorá vo voľbách dostala takmer 18 percent hlasov, tvrdí, že Mas by mal skončiť ako predseda katalánskej vlády.

"Pre mňa je to jediný jasný výsledok, ktorý vyplýva z hlasovania,“ citoval Arrimadasovú denník Wall Street Journal. Pozorovatelia teraz očakávajú, že riešením katalánskeho problému sa budú politici zaoberať až po celoštátnych voľbách, ktoré sa v Španielsku budú konať najneskôr 20. decembra.

"Koalícia Spoločne za áno tvrdila, že chcú predložiť 18-mesačnú cestovnú mapu vedúcu k samostatnosti. Nie je veľmi pravdepodobné, že to bude znamenať nezávislosť Katalánska,“ myslí si Carsten Humlebäk, expert na španielsku politiku z univerzity v Seville.

"Demokratický mandát na to je slabý. Väčšina obyvateľov Katalánska nie je za nezávislosť. Nie je pravdepodobné, že snaha o samostatnosť získa medzinárodnú podporu. Madrid bude zase všetky pokusy napádať na ústavnom súde,“ uviedol pre Pravdu Humlebäk.

Katalánsko tvorí pätinu hrubého domáceho produktu Španielska. V prípade samostatnosti separatisti dúfajú, že budú súčasťou Európskej únie. Je to však veľmi nepravdepodobné. Brusel bol pri komentovaní výsledkov katalánskych volieb veľmi diplomatický. "Je to vnútorná záležitosť Španielska. Európska komisia nekomentuje výsledky miestnych volieb,“ citovala agentúra AFP hovorcu Margaritisa Schinasa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko