Americké sily zaútočili na pozície Talibanu okolo Kundúzu

Afganská armáda začala v utorok ráno protiútok s cieľom dobyť späť mesto Kunduz, ktorého sa v pondelok zmocnili bojovníci radikálneho islamského hnutia Taliban. Oznámilo to afganské ministerstvo obrany s tým, že vojaci niektoré časti strediska rovnomennej provincie už obsadili.

29.09.2015 11:20
afganistan, kunduz, vojaci, vojenské jednotky, Foto: ,
Afganská armáda začala v utorok ráno protiútok s cieľom dobyť späť mesto Kunduz.
debata (18)

Americká armáda informovala, že podnikla nálet na pozície Talibanu na predmestí Kunduzu, ktorý sa nachádza na severe Afganistanu. Americké lietadlá uskutočnili svoj prvý útok na obranu Kunduzu okolo 9:00 miestneho času (6:00 SEČ). „Americké sily uskutočnili nálet na Kunduz, aby eliminovali hrozbu pre koalíciu a afganské jednotky operujúce v blízkosti Kunduzu,“ uviedol hovorca koalície NATO a americkej armády plukovník Brian Tribus.

Správa o zásahu amerického letectva v Kunduze prišla krátko po tom, čo afganská armáda oznámila začatie protiofenzívy s cieľom získať mesto späť do svojich rúk. „Do Kunduzu dorazili posily a operácia sa začala,“ konštatovalo vo vyhlásení afganské ministerstvo obrany. Vládne sily už dobyli mestskú väznicu a tiež provinčné policajnú centrálu.

Podľa provinčnej polície afganské jednotky, ktoré sa cez noc skrývali na kunduzskom letisku, začali v utorok operáciu na niekoľkých frontoch. Afganské ministerstvo obrany je presvedčené, že armáda čoskoro mesto znovu ovládne. Miestni svedkovia hlásia z Kunduze ťažké boje. Vo väčšine mesta vraj stále nefunguje elektrina a telefóny.

Povstalci na Kunduz zaútočili v pondelok ráno a podarilo sa im ho zmocniť. Obsadili veľké afganské mesto prvýkrát od roku 2001, keď koaličné sily vedené Spojenými štátmi zvrhli vládu Talibanu.

Stovky bojovníkov Talibanu v pondelok nad mestom s 300 000 oby­vateľmi vyvesili svoju vlajku, obsadili sídlo miestnej vlády avz miestneho väzenia oslobodili 600 väzňov vrátane 144 členov Talibanu. Pád Kunduzu je veľkým problémom pre vládu prezidenta Ašrafa Ghaníjo, od ktorého nástupu do funkcie uplynul presne rok, napísala agentúra Reuters.

Za bezpečnosť krajiny v súčasnosti plne zodpovedajú afganské bezpečnostné zložky vzhľadom na to, že medzinárodné sily vlani oficiálne ukončili bojovú misiu v Afganistane. V krajine zotrváva stále asi 13 000 zahraničných vojakov, ich úlohou je prevažne výcvik afganských jednotiek. S podporou NATO v pozemných bojoch v Kunduze tak afganské oddiely nemôžu počítať, napísala agentúra AFP.

Kunduz patrí k najväčším a najbohatším afganským mestám a rovnomenná provincia patrí k najvýznamnejším poľnohospodárskym oblastiam Afganistanu. Kunduz taktiež leží na strategickej križovatke ciest spájajúcich Afganistan s Pakistanom, Čínou a Strednou Áziou, upozornila agentúra AP.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban