Súd v Kyjeve predĺžil väzbu Rusov podozrivých z účasti v bojoch v Donbase

Na Ukrajine sa v utorok začal súd s dvoma ruskými vojakmi zajatými v máji na východe krajiny a obžalovanými z boja proti ukrajinskej armáde. Počas prípravného pojednávania jeden z vojakov agentúre AFP povedal, že na nich ukrajinské úrady vyvíjajú nátlak, aby vypovedali tak, ako to vyhovuje prokuratúre.

29.09.2015 12:34 , aktualizované: 12:54
ukrajina, doneck, kyjev, súd, Anton Vološin,... Foto: ,
Na Ukrajine sa začal súd s dvoma ruskými vojakmi zajatými v máji na východe krajiny.
debata (119)

Súd v Donecku proces presunul do Kyjeva. Kyjevský súd až do 21. novembra predĺžil vyšetrovaciu väzbu uvalenú na dvoch občanov Ruska zadržaných na Ukrajine pre podozrenie z účasti na bojových operáciách na strane proruských separatistických síl. Ich prípadom sa teraz bude zaoberať vyšší odvolací súd, ktorý rozhodne o príslušnosti trestného konania, informovali ruské a ukrajinské agentúry.

Oksana Sokolovská, advokátka podozrivého Jevgenija Jerofejeva, požiadala súd, aby obvinenie vrátil vyšetrovateľom v súvislosti s celým radom procesných chýb. Predĺženie vyšetrovacej väzby označila za hrubé porušenie zákonov Ukrajiny. Kolégium sudcov je podľa jej názoru nelegitímne, pretože jeho členovia nedostali na preštudovanie kompletný spis, a preto nemôžu spravodlivo rozhodovať.

Sokolovská okrem toho informovala, že bola terčom vyhrážok zo strany hlavnej vojenskej prokuratúry. Nátlaku a vyhrážkam čelí aj jej mandant Jerofejev, o čom dnes novinárov informoval počas prestávky v súdnom pojednávaní. Jerofejev sa sťažoval aj na nedostatočnú lekársku starostlivosť, ktorú potrebuje po operáciách. Žiadosť o jej poskytnutie súd nevzal ani na vedomie, uviedla advokátka.

Advokátka uviedla, že hlavná vojenská prokuratúra žiada pre oboch zadržaných Rusov doživotné väzenie. V súvislosti s požadovaným verdiktom, ako aj s neobvyklým záujmom médií o dnešné i minulé prípravné pojednávania Sokolovská vyhlásila, že tento proces je silne spolitizovaný. Spresnila tiež, že proces by sa nemal konať v Kyjeve, ale v Luhansku, kde došlo k spáchaniu údajného trestného činu.

V Rusku súbežne pokračuje proces s ukrajinskou pilotkou Naďou Savčenkovou, ktorá je súdená za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov Antona Vološina a Igora Korněljuka, ktorí zahynuli na východe Ukrajiny.

Agentúra UNIAN pripomenula, že Jerofejev sa počas výsluchu priznal, že velil diverznému oddielu pozostávajúcemu z 12 vojakov, medzi ktorými bol aj Alexandrov. Na základe tohto priznania i ďalšieho vyšetrovania bolo voči dvojici Rusov vznesené obvinenie z prípravy a rozpútavania ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

Za politický proces konanie pred kyjevským súdom označil aj konzul ruského veľvyslanectva v Kyjeve Alexej Grubyj. „Cieľom takej politickej objednávky je ukázať akúsi ruskú vojenskú prítomnosť na území Ukrajiny,“ spresnil a dodal, že na Ukrajine žiadne ruské jednotky nie sú.

Podľa ukrajinských i ruských médií by mohla byť Savčenková vymenená za ruských vojakov zajatých na Ukrajine, čatára Alexandra Alexandrova a kapitána Jevgenija Jerofejeva. Alexandrov a Jerofejev sa objavili pred súdom v železnej klietke, z ktorej mohli príležitostne komunikovať s novinármi. Prokuratúra ich viní z piatich trestných činov, predovšetkým z účasti na „agresívnej vojne“ proti Ukrajine a na „teroristickom atentáte“.

V Rusku pokračuje súd s Naďou Savčenkovou. Foto: SITA, STR
rusko, súd, Naďa Savčenková, Savčenková, V Rusku pokračuje súd s Naďou Savčenkovou.

„Hrozí nám dlhoročný trest za niečo, čo sme neurobili. Veríme v Boha, ale určite nie v ukrajinskú justíciu,“ povedal novinárom Jerofejev. Alexandrov proces nechcel komentovať. Vojakov zadržali v polovici mája pri meste Sčasťa v Luhanskej oblasti. Pri zadržaní boli ozbrojení, ale rozkaz útočiť nemali.

Pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bez ďalšieho spresnenia povedali, že ich do Donbasu vyslalo „armádne velenie“. Moskva oficiálne popiera, že by bola na Ukrajine vojensky prítomná, a o Alexandrovi a Jerofejevovi tvrdí, že sú bývalými vojakmi.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súdny proces #Ukrajina #ruskí vojaci #Naďa Savčenková