Zeman vyzval na boj proti terorizmu

Na vytvorenie širokej medzinárodnej koalície a založenie zvláštnych síl proti terorizmu vyzval v utorok na pôde Valného zhromaždenia OSN český prezident Miloš Zeman. Okrem iného povedal, že terorizmus sa po svete šíri ako rakovina a nie je možné proti nemu bojovať konvenčnými spôsobmi.

30.09.2015 07:21
debata (7)

Informoval o tom server Novinky cz.

Demokratický svet podľa Zemana zväzuje niekoľko bludov, pritom „terorizmus sa šíri ako rakovina“. Český prezident podotkol, že to jasne ukazujú správy o krutostiach, vraždách a ničení historických pamiatok, akými sú tie v sýrskej Palmýre. „Nie je možné poprieť, že tento proces sa zosilňuje,“ uviedol Zeman a dodal, že nejde len o Islamský štát, ale aj ďalšie radikálne organizácie ako Front an-Nusra, Taliban, Boko Haram a Moslimské bratstvo.

Zeman preto navrhol, aby sa svet spoločne postavil proti terorizmu, pretože „jednostranné akcie ako Irak boli tvrdo kritizované a boli neúspešné“. Podľa neho by však bolo ilúziou chcieť bojovať ako doteraz. „Žiadne tanky, žiadne delostrelectvo,“ poznamenal český prezident. Potrebné je podľa neho aktivovať spiace štruktúry, teda „malé vojenské jednotky vybavené bezpilotnými strojmi, vrtuľníkmi a spolupracujúce s tajnými službami“. Takéto sily, by podľa neho eliminovali vodcov teroristických organizácií bez toho, aby došlo k okupácii územia nejakého štátu.

Zeman uviedol, že jeho návrh možno teraz znie ako nerealisticky. Pripomenul však, že všetci stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN majú s terorizmom svoje skúsenosti. USA zažili 11. september, Rusko útoky v Beslane a Volgograde, Európa útoky v Madride či Londýne. Medzinárodné spoločenstvo sa už dokázalo spojiť a hrozbe postaviť, a to proti somálskym pirátom, poznamenal Zeman.

Český prezident verí, že Bezpečnostnou radou OSN prejde rezolúcia v takom duchu, v akom ju navrhuje. Podľa svojich slov si je istý, že keď nie na budúci tok, tak o dva roky bude evidentné, že jeho návrh je nutné uskutočniť.

Podľa spravodajskej televízie ČT 24 Zeman ešte predtým oznámil, že sýrska vláda a predstavitelia opozície, ktorí vyjednávajú v Ženeve o prímerí, majú záujem podpísať záverečnú deklaráciu v Prahe. Zároveň ale upozornil na to, že rokovania v Ženeve ešte niekoľko mesiacov potrvajú. „Už tomu dokonca začínajú hovoriť pražská deklarácia,“ povedal Zeman, ktorý sa v New Yorku stretol so sýrskym ministrom zahraničných vecí. Predstavitelia sýrskej opozície sa z plánovaného rokovania ospravedlnili, pretože uviazli v dopravnej zápche na Manhattane.

Dohoda o ukončení vojny v Sýrii musí zahŕňať aj sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uviedol český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý sa spolu s ministrom zahraničných vecí Lubomírom Zaorálkom zúčastnil v New Yorku na summite o boji proti terorizmu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Zeman #Česko