USA obmedzili americký výcvik Sýrčanov

Spojené štáty zastavili do odvolania nábor ďalších Sýrčanov pre ich výcvik americkou armádou. Povedal to v utorok hovorca Pentagonu Peter Cook. Zdôraznil, že americký program výcviku sýrskych rebelov s tými, ktorí ho už začali, naďalej pokračuje.

30.09.2015 07:39
debata (39)

Americký generál Lloyd Austin, ktorý dohliada nad jednotkami USA na Blízkom východe, 16. septembra v Kongrese USA vyhlásil, že americký program výcviku sýrskych rebelov zatiaľ nenaplnil očakávané ciele. Bojov sa podľa neho teraz zúčastňuje len veľmi málo Sýrčanov vycvičených americkými vojakmi.

„Kým program prehodnocujeme, prerušili sme súčasný príchod nových regrútov zo Sýrie. Ďalej však trénujeme skupiny ľudí, ktorí sa už zapojili do programu, a tiež ďalej pomáhame (sýrskym opozičným) silám v teréne,“ povedal podľa agentúry Reuters Peter Cook.

USA začali výcvikový program v máji. Počítali s tým, že ním ročne prejde 5400 dobre vybraných ľudí, ktorí potom budú využiteľní pre pozemné boje v Sýrii. Mnohých uchádzačov však pri výbere vylúčili ako nevhodných. Z predchádzajúcich správ vyplýva, že pre výcvik nie je dosť adeptov a že mnohí odmietajú podmienku bojovať výhradne proti radikálom a nie proti režimu prezidenta Bašára Asada. V programe bolo v polovici mesiaca len asi 110 povstalcov.

V prvej vycvičenej skupine bolo údajne okolo 60 príslušníkov umiernenej opozície. Niektorých z nich počas leta uniesla radikálnu skupina An-Nusrat, ktorá sa hlási k al-Káide. Časť zajatcov postupne prepustila a varovala ostatných, aby sa do amerického programu nehlásili. Divízia 30, ako si Sýrčania vycvičení Američanmi hovoria, následne k nevôli USA označila príslušníkov An-Nusrat za bratov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria