Talianska polícia vypratala tábor pri francúzskych hraniciach

Talianska polícia v stredu ráno vypratala táborisko migrantov neďaleko obce Ventimiglia na taliansko-francúzskej hranici. Asi päťdesiatka obyvateľov tábora z radov migrantov i aktivistov utiekla na pobrežné skaly, aby sa vyhla zatknutiu. O vyprataní táboriska, v ktorom na príležitosť dostať sa do Francúzska čaká niekedy až 250 ľudí, prevažne z Afriky, polícia migrantov vopred informovala. O likvidácii tábora údajne rozhodli provinčné úrady kvôli čiernym odberom elektriny a vody.

30.09.2015 11:51
migranti, Taliansko Foto: ,
Migranti, ktorí sa usídlili na skalách pri obci Ventimiglia v Taliansku.
debata (9)

Tridsiatka migrantov a asi dvadsať aktivistov sa z tábora ešte pred zásahom polície okolo 06:20 SELČ uchýlili na skalnaté pobrežie. Asi tridsať policajtov obkľúčilo migrantov na pobreží, nakoniec proti nim nezasiahli z obavy, že by mohli naskákať do mora. Podľa hovorcu Giuseppeho Maggeseho migranti rozvinuli na skalách transparent s nápisom „Chceme slobodne prekročiť hranice“.

Na táborisku sa ráno objavilo niekoľko buldozérov a smetiarskych vozov, ktorých pracovníci sa podieľali na likvidácii stanov a osobných vecí migrantov z miesta ležiaceho asi sto metrov od francúzskej hranice.

Už v júni polícia po protestoch proti prísnym hraničným kontrolám násilím odviedla z tohto tábora desiatky utečencov. Všetkých vtedy odviezla do utečeneckého tábora v Savone. Francúzsko migrantov prichádzajúcich z Talianska vracia Rímu.

Od začiatku tohto roka do Talianska dorazilo 130 577 migrantov na palube 864 lodí, uviedol v stredu taliansky minister vnútra Angelino Alfano. V rovnakom období minulého roka ich pritom dorazilo o 8 000 viac. Zo Sýrie zmietanej občianskou vojnou ich pochádza podľa Alfano len šesť percent. Takmer polovica utečencov pochádza z troch afrických krajín: Nigérie, Somálska a Sudánu.

Celkom tento rok prekonalo Stredozemné more na ceste za lepším životom viac než 515 000 migrantov, väčšina doputovala do Grécka. Prinajmenšom 2 980 utečencov pri riskantnej plavbe prišlo o život.

V provizórnom stanovom tábore pre migrantov na jednom z námestí v gréckej metropole Aténach došlo v noci na stredu k hromadnej bitke. „Podieľali sa na nej stovky osôb,“ uviedol starosta mesta Jorgos Kaminis. Príčiny výtržností, pri ktorých nikto neutrpel vážne zranenia, nie sú jasné. Na námestí žijú v provizórnych stanoch a pod plachtami stovky utečencov, prevažne z Afganistanu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migranti #utečenecký tábor