Kto je kto vo vojne v Sýrii? (Prehľad bojujúcich strán)

V občianskej vojne v Sýrii proti sebe od začiatku v marci 2011 stojí režim prezidenta Bašára Asada a rôzne opozičné ozbrojené skupiny, z ktorých najsilnejšia je radikálna sunnitská organizácia Islamský štát (IS), ktorá má pod kontrolou viac ako polovicu krajiny.

01.10.2015 15:00
debata (100)

Asadov režim ovláda po viac ako štyroch rokoch vojny, ktorá si vyžiadala približne 250 000 obetí a z domovov vyhnala vyše 11 miliónov ľudí, len asi pätinu územia Sýrie.

Základné údaje o hlavných silách vo vojne v Sýrii:

Sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: SITA/AP, Vahid Salemi
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár asad, Sýrsky prezident Bašár Asad.

Asadov režim a jeho spojenci

  • Sýrska armáda, ktorá mala na začiatku konfliktu 300 000 vojakov v bojových jednotkách, je teraz podľa odhadov asi o polovicu slabšia z dôvodov úmrtí, zbehnutia či chaosu.
  • Vládne vojská stratili na dve tretiny územia štátu na úkor IS a ďalších skupín. Napriek tomu má Asad pod kontrolou strategické miesta ako metropolu Damask, mestá Hamá a Homs v strede štátu, pobrežie a časť mesta Halab, teda oblasti, kde teraz žije asi polovica obyvateľov Sýrie.
  • Provládne milície majú spolu 150 000 až 200 000 mužov, najsilnejšie sú Sily národnej obrany, ktoré vznikli v roku 2012 a majú asi 90 000 bojovníkov. K nim sa pripája viacero menších skupín pôvodom z Libanonu, Iránu, Iraku či Afganistanu, z ktorých najväčší je libanonský šiitský Hizballáh, ktorý má v Sýrii podľa odhadov až 8 000 vojakov.
  • Na strane vlády Asada zostáva Rusko, Irán či Čína. Rusko, ktoré využíva základňu v prístavnom meste Latákíja, začalo v stredu 30. septembra letecké útoky v Sýrii, údajne proti teroristickým skupinám.
Príslušníci protivládnych síl z Iraku... Foto: SITA/AP, STR
aj-kajdá, Irak, teroristi, Sýria, Príslušníci protivládnych síl z Iraku bojujúcich v Sýrii.

Povstalci a hnutie An-Nusra

  • Jednou z najsilnejších povstaleckých skupín je Ahrár aš-Šám. Vznikla v roku 2011 a platená je údajne krajinami okolo Perzského zálivu a Tureckom. Prítomná je na severe krajiny a v Damasku. Pôvodne radikálne salafistická organizácia sa v poslednom čase prezentuje ako umiernená.
  • Radikálne sunnitské hnutie An-Nusra, ktoré sa hlási k teroristickej organizácii Al-Kajdá, je popri IS najdôležitejšou džihádistickou skupinou v krajine. Vedie ju abú Muhammad Džulání a USA ju zaradili na zoznam teroristických skupín. Ovláda provinciu Idlib na severozápade krajiny, kde spolupracuje s ďalšími rebelskými formáciami, prítomná je aj v Halabe či na juhu krajiny.
  • Tieto dve skupiny patria do povstaleckej Armády dobytia, ktorá vznikla tento rok a ktorá je podľa odborníkov platená z krajín okolo Perzského zálivu.
  • V Oblasti Damasku tiež pôsobí skupina Džajš al-Islam, ktorú vedie Zahrán Alúš.
  • Ďalší povstalecký Južný front, zložený z protivládnych bojovníkov, ale aj islamistických skupín, pôsobí v južnej provincii Dara.
Islamský štát. Foto: SITA/AP
Islamský štát, Mosul, Irak, vlajka, zástava, islamisti Islamský štát.

Islamský štát (IS)

  • Radikálna sunnitská organizácia Islamský štát (IS) má teraz pod kontrolou viac ako polovicu Sýrie. IS, ktorý vlani v júni vyhlásil v Sýrii a Iraku kalifát, ovláda asi 100 000 km2 v deviatich provinciách na západe a severe krajiny (Homs, Rakka, Dajr az-Zaur, Hasáka, Hama, Halab, Damask, Damask mesto a Suvajda), a riedko obývané oblasti. Vodcom ISIL je abú Bakr al-Bagdádí, alias kalif Ibrahim. Hlavné sídlo IS je v sýrskom meste Rakka.
  • Podľa odhadov sa k IS v Iraku a Sýrii pridalo od roku 2011 30 000 zahraničných bojovníkov.
  • IS sa tiež „preslávil“ zabíjaním zahraničných rukojemníkov či ničením kultúrnych pamiatok. Tento rok v auguste napríklad zničili radikáli v historickom meste Palmýra Belov chrám, asi najznámejšiu pamiatku v mieste z roku 32 nášho letopočtu zapísanú na zozname svetového dedičstva UNESCO.
Kurdskí bojovníci. Foto: SITA/AP, Hussein Malla
Irak, Kurdi, Kurdistan, bojovníci, armáda, vojsko, zbrane Kurdskí bojovníci.

Kurdi

  • Kurdi, ktorí žijú v Sýrii na severe a severovýchode krajiny, bránia svoje územia po odchode vládnych vojsk sami. Podporuje ich medzinárodná koalícia, ktorá im napríklad tento rok v januári pomohla k vytlačeniu radikálov z IS z kurdského pohraničného mesta Kobani, ktoré v septembri 2014 padlo do rúk IS. Kvôli bojom o Kobani utieklo do Turecka 200 000 ľudí.
Sýrska opozícia. Foto: Reuters
Sýria, opozícia, demonštrácia, protesty Sýrska opozícia.

Opozícia

  • Národná koalícia síl revolúcie a sýrskej opozície (NCSROF) je zastrešujúcou koalíciou opozičných síl z exilu aj zo Sýrie. Vznikla v novembri 2012 v katarskej Dauhe, jej členom je napríklad Sýrska národná rada (SNC). V čele je od tohtoročného januára Chálid Chúdža.
Medzinárodná koalícia začala letecké údery v... Foto: SITA/AP
Irak, stíhačky Medzinárodná koalícia začala letecké údery v Sýrii, ktoré sú namierené proti IS.

Medzinárodná koalícia

  • Vzhľadom na násilnosti zo strany IS začali vlani v septembri USA a niektoré arabské krajiny (Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty) letecké údery proti pozíciám IS v Sýrii (operácia bola vlani v októbri nazvaná Inherent Resolve, Bytostné odhodlanie). K operácii sa neskôr pripojili ďalšie západné štáty vrátane Británie či Francúzska.
100 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #sýrska kríza